Modernizarea bazei aeriene letoniene Lielvārde întărește pozițiile NATO de la Marea Baltică

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Începând cu luna octombrie, aeronavele aliate ale NATO vor putea folosi, în zona baltică, un nou aerodrom militar pregătit pentru întrebuințare 24 de ore din 24 și în orice condiții meteo.

În ultima decadă a lunii septembrie, după aproape zece ani de la începerea primelor lucrări de reabilitare, aerodromul Lielvārde al Forțelor Aeriene Letone  a primit  certificatul ”Instrument Flight Rules” (IFR).

”Certificarea înseamnă, în esență, că avioanele pot ateriza și pot fi operate aici în orice moment al zilei și în toate condițiile meteorologice. Aliații noștri pot conta acum pe o mobilitate mai bună atunci când planifică operațiunile forțelor aeriene în regiunea noastră. Pentru Letonia, este, de asemenea, o modalitate de a plasa aerodromul militar Lielvarde pe harta globală a NATO și de a demonstra că suntem un partener de încredere, a declarat comandantul Forțelor Aeriene Letone, colonelul Viesturs Masulis.

Regulile de zbor instrumental (IFR) reprezintă una dintre cele două grupe mari de reglementări care guvernează toate aspectele operațiunilor aeronavelor, celălalt set referindu-se la regulile de zbor vizual (VFR). IFR se aplică atunci când zborul prin referințe vizuale exterioare nu este sigur. Zborul IFR se realizează cu ajutorul semnalelor electronice, coordonarea aeronavei de către aerodrom/aeroport devenind și mai importantă decât în cazul VFR.

Aerodromul militar Lielvarde, situat la aproximativ 45 km SE de Riga, a fost construit pe vremea URSS. În perioada 2007 - 2014 a fost modernizat, printre altele fiind construite noi clădiri administrative și adăugată o a doua pistă de doi km, cea veche de 2,7 km fiind modernizată și ea. De atunci, baza aeriană a fost folosită de multe ori în timpul exercițiilor, în special pe probleme de transport. Au fost prezente la Lielvarde avioane C-17 Globemaster, C-130 Hercules, F-16, A-10 și chiar și F-35A. Cu toate acestea, operațiunile au fost posibile doar în condiții meteorologice bune.

Referindu-se la importanța bazei aeriene, colonelul Viesturs Masulisa precizat că facilitatea va fi putea fi folosită în primul rând ca aerodrom de rezervă de avioanele de luptă care patrulează în spațiul aerian al țărilor baltice. Astfel, în cazurile în care, nu va fi posibilă aterizarea în locații permanente - Siauliai în Lituania, sau pe aerodromul Amari din Estonia, aeronavele vor putea ateriza în Lielvārde.

El a adăugat că piloții avioanelor de luptă F-16 din Forțele Aeriene Daneze, care vor sosi la Lielvarde, și-au exprimat interesul pentru a cunoaște aerodromul și oportunitățile pe care acesta le oferă.

Potrivit Comandamentului Aerian al NATO, patru avioane de luptă F-16A/B daneze, staționate în prezent în Lituania împreună cu un contingent de 60 de militari, vor fi redislocate la Lielvarde. Acest lucru va reduce presiunea asupra bazei din Šiauliai, din care operează în prezent 18 avioane ca parte a misiunii NATO de Poliție Aeriană.

În al doilea rând, forțele aeriene ale țărilor, care trimit militari pentru grupurile de luptă înaintate (enhanced Forward Presence – efp) ale NATO din NE Europei, vor putea folosi baza de la Lielvarde, a declarat comandantul Forțelor Aeriene Letone.

În cele din urmă, aerodromul militar Lielvarde va fi complet certificat, urmând să poată  deservi și vehicule aeriene fără pilot care necesită servicii de navigație aeriană specială și telecomandă de la sol.

În acest sens, ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, și-a exprimat speranța că astfel de aeronave vor fi în curând la dispoziția Forțelor Aeriene ale Letoniei.

„Sper ca, pe lângă Statele Unite și elicopterele noastre Black Hawk, vom putea în curând să dislocăm propriile noastre  drone de luptă aici, în Lielvarde”, a precizat ministrul.

Garda Națională din Michigan a luat parte la procesul de pregătire a aerodromului pentru certificarea IFR, oferind consultanță.

Soldații noștri au participat la acest proiect în calitate de consilieri, sprijinind Forțele Aeriene ale Letoniei […]. Aș spune mai degrabă că succesul acestui proiect se bazează pe munca soldaților letoni, care au dezvoltat acest proiect pe cont propriu, construind în esență Baza Aeriană Lielvarde”, a declarat generalul-maior Paul Rogers, comandantul Gărzii Naționale din Michigan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel