În doar doi ani, închisorile rusești s-au golit dramatic: 150.000 de deținuți au fost trimiși la Batalionul disciplinar din Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă. Exercițiu al Armatei ruse / facebook, ministerul rus al apărării
Imagine ilustrativă. Exercițiu al Armatei ruse / facebook, ministerul rus al apărării

Contingentul de condamnați din închisorile rusești ajunge acum la cel mai mic număr din istoria Federației Ruse, adică la aproximativ 266.000 de condamnați.În doar doi ani, închisorile rusești s-au golit dramatic: 150.000 de deținuți au fost trimiși la Batalionul disciplinar din Ucraina

Înainte de invazia Ucrainei din februarie 2022, se estima că Rusia deținea în închisorile sale aproximativ 420.000 de persoane. 

Ministrul adjunct al Justiției Vsevolod Vukolov a dezvăluit recent că numărul prizonierilor a scăzut la 266.000, ceea ce ar fi cel mai scăzut nivel din istorie, potrivit Washington Post.

În primă fază Grupul Wagner a fost primul care a recrutat oameni noi în acest fel, oferind grațiere în schimbul unui contract pentru a merge pe front. Șeful Wagner, Yevgheni Prigojin, a recrutat în acest fel 50.000 de condamnați.

Dar numărul condamnaților din penitenciarele rusești a continuat și după ce Wagner a fost obligat să oprească recrutările pe scară largă. Scăderea bruscă a numărului de prizonieri din statisticile oficiale este dovada clară că Ministerul rus al Apărării a continuat să recruteze criminali condamnați chiar și după ce organizației de mercenari Wagner i s-a interzis recrutarea în acest fel.

 

Un număr mult mai mare decât se credea inițial

 

Anul trecut, pe vremea asta, Prigojin zbura cu elicopterul de la o închisoare rusească la alta, cerând deținuților să-și plătească cu sânge crimele pentru care fuseseră condamnați, luptând pentru interesele Rusiei în Ucraina.

Anul trecut, Serviciul Federal al Închisorilor din Rusia (FSIN) a încetat să mai publice statisticile, la scurt timp după ce a fost anunțat că numărul deținuților bărbați a scăzut cu 23.000 în doar două luni.

„Dacă în urmă cu 10 ani contingentul nostru din închisori ajungea la aproape 700.000 de persoane, acum avem aproximativ 266.000 de persoane în instituțiile de corecție”, spunea Vukolov la începutul lunii octombrie, la o conferință privind reintegrarea socială a deținuților.

Asta înseamnă că Rusia are închisorile mai goale cu 150.000 de deținuți.

Olga Romanova, directorul organizației pentru drepturile omului „Rusia în spatele gratiilor”, spune că cifra este șocantă dacă ne gândim că la începutul războiului erau înregistrați 420.000 de ruși în închisori, iar Prigojin a recrutat doar 50.000 dintre ei. 

Dacă nu ar fi existat o plecare în masă a condamnaților în tranșeele din Ucraina, numărul în închisori ar trebui să fie mai aproape de 400.000 și acum, pentru că afluxul este stabil, subliniază activista pentru drepturile omului.

Aceasta ar însemna că Ministerul rus al Apărării a recrutat încă 100.000 de condamnați pentru câmpurile de luptă ucrainene. Și că cifrele depășesc cu mult rata de recrutare a lui Wagner.

La numărul de 150 de mii îi mai putem adăuga și pe cei arestați. Romanova vorbește despre cei care au intrat în război atât înainte de proces, cât și înainte de verdict pentru a evita urmărirea penală și închisoarea.

 

Batalionul disciplinar, variantă rusă

Militari ruși luați prizonieri în primele zile de război /  facebook, Armata ucraineană

Prigojin le promitea deținuților că vor primi grațiere prezidențială după șase luni pe câmpul de luptă. Din cauza conflictului cu Prigojin, Ministerul Apărării a interzis în cele din urmă grupului Wagner să adune voluntari în închisori.Până în februarie a acestui an, Wagner pierduse accesul la închisorile rusești.

Practica lui Prigojin a fost continuată și de noua organizație de mercenari Redut, despre care se crede că ar fi sponsorizată de oligarhii ruși. Redut a acceptat luptătorii lui Wagner și, cu aprobarea Ministerului Apărării, a început să recruteze prizonieri.

Conform contractelor văzute de activiști, condamnaților li s-a dat un bilet dus în prima linie, cu contracte de 18 luni fără rotație sau concediu. Cei care refuză să lupte pot ajunge într-unul dintre complexele închisorilor din Donețk și Lugansk sau în „pivnițe” neoficiale pentru a intimida potențialii dezertori.

Unii condamnați sunt presați să se înroleze în așa-numitele echipe Storm-Z, adevărate batalioane disciplinare dar, oficial, nu au un asemenea statut. Storm-Z sunt unități de asalt, de primă linie, formate din prizonieri și soldați obișnuiți care au încălcat regulile disciplinare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel