Ministrul Tîlvăr spune că dotarea Armatei române cu echipamente de ultimă generație va continua. MApN urmărește și o implicare mai mare a industriei române

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale. Foto: MApN
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale. Foto: MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit miercuri, 8 noiembrie, la sediul MApN, cu ministrul economiei, Florin Marian Spătaru, într-o ședință de lucru dedicată soluțiilor de dinamizare a industriei naționale de apărare.

Potrivit unui comunicat emis de MApN către DefenseRomania, „în cadrul discuțiilor, la care au participat șefi ai unor structuri cu responsabilități în domeniu și experți din cadrul celor două ministere, au fost analizate posibilitățile de fructificare la maximum de către agenții economici din industria națională de apărare a oportunităților oferite de derularea programelor de modernizare și înzestrare ale Armatei României, în condițiile ridicării procentului alocat Apărării la 2,5% din Produsul Intern Brut, începând cu anul 2023, din care un procent semnificativ, de peste 25%, va fi dedicat înzestrării cu tehnică și echipamente noi”.

Potrivit MApN, ministrul Tîlvăr a anunțat că dotarea Armatei române cu tehnică militară de ultimă generație va continua. Ministrul a precizat că dorește o implicare și mai mare a industriei în viitoarele programe.

CITEȘTE ȘI: Patrick Griffin: România, prima ţară care va folosi cea mai nouă versiune a sistemului Patriot

„Resursele bugetare asigurate armatei noastre au permis planificarea și implementarea unui ambițios program de înzestrare și de consolidare a capabilităților de apărare ale țării noastre.

Am început investiții serioase în echipamente moderne, în tehnică de ultimă generație, în infrastructură la nivelul standardelor NATO, care vor continua într-un ritm și mai susținut, conform planurilor deja aprobate. O mare parte din acest efort bugetar se îndreaptă, în mod firesc, către economia națională, care participă din ce în ce mai mult la implementarea proiectelor majore de înzestrare, dar ne dorim să facem mult mai mult în acest domeniu.

Insist pe faptul că, pentru a reuși să atingem acest obiectiv strategic este nevoie de o colaborare permanentă între ministerele noastre și asigur echipa domnului ministru Spătaru de întreaga noastră deschidere pentru de a găsi împreună cele mai potrivite soluții”, a afirmat ministrul Tîlvăr.

 

MApN vrea ca industria de apărare din România să aibă capabilități să producă în țară

 

Pe timpul discuțiilor, a fost reafirmată susținerea MApN pentru implicarea industriei de apărare din România în realizarea capabilităţilor militare, atât prin implicarea ca prim contractant a operatorilor români, în măsura în care aceştia au capacitatea necesară, cât şi prin transferul tehnologic şi realizarea în România a unor produse pentru care nu există capacitatea şi know-how-ul necesare, în cooperare cu producători consacraţi la nivel internaţional.

„Revitalizarea industriei naționale de apărare reprezintă un obiectiv strategic, de interes național, pe care Ministerul Apărării Naționale îl asumă în mod solidar cu Ministerul Economiei. Întâlnirile în acest format decizional, cât și la nivel de experți vor continua, pentru a identifica în mod obiectiv principalele provocări pe care trebuie să le depășim, dacă dorim să asigurăm industriei naționale de apărare soluțiile practice și eficiente de a se conecta la ritmul și dinamica proceselor de înzestrare a armatei noastre,” a declarat ministrul Tîlvăr.

La rândul său, ministrul economiei, Florin Marian Spătaru, a subliniat unitatea de viziune a celor două ministere în ceea ce privește dinamizarea industriei naționale de apărare: „ministerele noastre formează o echipă unită și dedicată împlinirii acestui obiectiv”.

Florin Marian Spătaru a arătat că dinamizarea activității agenților economici coordonați de Ministerul Economiei ține atât de măsuri de adaptare și reformare a cadrului legislativ, cât și de alinierea pe termen mediu și lung a planurilor de înzestrare ale Armatei României cu strategiile de dezvoltare și retehnologizare la nivelul agenților economici.

„Am în vedere aici atât proiectele concrete, care pot fi demarate pe termen scurt, cât și eficientizarea cadrului general de cooperare, pentru a genera procese sustenabile de dezvoltare și soluții de retehnologizare la cele mai moderne și competitive standarde a acestui sector economic strategic al țării noastre,” a arătat ministrul economiei.

CITEȘTE ȘI: România extinde programul Piranha V. Vor fi achiziționate între 150 și 200 de noi blindate de luptă pe lângă cele contractate

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel