România extinde programul Piranha V. Vor fi achiziționate între 150 și 200 de noi blindate de luptă pe lângă cele contractate

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Piranha V, sursă foto: Forțele Terestre Române
Piranha V, sursă foto: Forțele Terestre Române

România va achiziționa noi transportoare blindate de tip Piranha 5, după ce inițial a achiziționat 227 de astfel de vehicule.

Anunțul a fost făcut chiar de premierul Nicolae Ciucă, într-o conferință de presă. Acesta a anunțat că țara noastră va extinde programul de înzestrare cu Piranha 5.

„În acest moment, faţă de contractu-cadru, mai avem nevoie de mai multe transportoare decât au fost gândite în programul respectiv, astfel încât să ne asigurăm o capabilitate de mare unitate, tip brigadă, pe care am angajat-o la NATO şi să fie dotată cu transportoare blindate pe roţi. S-a modificat structura.

Este nevoie de mai multe transportoare, până ce nu finalizăm şi asigurăm transportoarele necesare pentru această capabilitate nu putem să discutăm de vânzare”, a precizat premierul, întrebat despre o posibilă vânzare de Piranha 5 către statele interesate din regiune.

Astfel, despre posibilitatea de a vinde blindate produse în România s-ar putea discuta după ce nevoile Armatei române vor fi satisfăcute.

Amintim că țara noastră a semnat un contract cu General Dynamic European Land Systems (GDELS) în 2017, pentru achiziția a 227 de transportoare Piranha V. Valoarea contractului este de aproximativ 900 de milioane de euro iar producția acestora se face în România.

 

Un calcul simplu arată că România va achiziționa cel puțin încă 150 de blindate Piranha 5

 

2. Trageri Pi... (piranha-v-test-tragere_06402400.jpg)Trageri Piranha V, sursă foto: MApN

Premierul Nicolae Ciucă nu a oferit numărul exact de blindate 8x8 pe care România le va achiziționa în afara celor deja 227 contractate.

Din primele 227 de Piranha 5 vor fi înzestrate două batalioane din cadrul Brigăzii 2 Infanterie.

În contextul în care Nicolae Ciucă a anunțat că obiectivul e înzestrarea unei „mari unități de tip brigadă” cu astfel de transportoare, putem deduce că vor fi cel puțin 150 de noi Piranha V contractate.

Înzestrarea forțelor armate române cu transportoare blindate Piranha V (5):

Piranha V vor fi construite în România în baza unui acord de tip joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania).

România a demarat programul esenţial de înzestrare 'Transportor blindat pentru trupe 8x8' în urma căruia marele câștigător a fost Piranha V, a fost iniţiat, în noiembrie 2017, prin Hotărâre a Guvernului României, prin care erau aprobate circumstanţele şi procedura specifică aferente primei etape, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma Piranha V şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH.

Începând din acest an transportoarele vor fi produse în țara noastră.

CITEȘTE ȘI: Imagini în premieră cu noile variante ale blindatelor Piranha V românești. Urmează livrările către Armata României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel