Ministerul bulgar al Apărării ascunde informații despre modul în care foloseşte 62 de milioane de dolari

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
aeroportul "Graf Ignatievo"
aeroportul "Graf Ignatievo"

Ministerul bulgar al Apărării continuă să ascundă și să nu furnizeze informații suficiente despre modul în care foloseşte aproximativ 62 de milioane de dolari pentru construirea de infrastructurii militare la baza aeriană Graf Ignatievo, locul unde vor fi desfăşurate cele opt avioane F-16 Block 70/72.

Potrivit mai multor surse bulgare, citate de publicaţia Bulgarian Military, ministerul bulgar al Apărării a decis să cheltuiască prima parte din cele 62 de milioane de dolari, destina construirii de hangare şi de alte facilităţi pentru avioanele F-16 Block 70/72, fără a anunța achiziții publice care vor urma să fie făcută.  

Sursa citată precizează că nici până la această oră, companiile alese de Ministerul bulgar al Apărării, pentru construirea și livrarea echipamentelor necesare extinderii infrastructurii bazei aeriene Graf Ignatievo, nu sunt cunoscute.

Ministerul bulgar al Apărării nu a răspuns la întrebările adresate de mass-media bulgară, invocând „secrete comerciale ”. 

Presa a vrut să știe câte contracte au fost semnate și cu ce companii. Sursa citată precizează că din 26 noiembrie, ministerul bulgar al Apărării a încheiat contracte în valoare de 9,2 milioane de dolari, dar refuză să ofere mai multe detalii despre acestea, cât şi despre cu au fost atribuite.

Noile clădiri și facilități planificate pentru construcție sunt: hangare pentru întreținerea și repararea avioanelor F-16 Block 70, ateliere, depozite, centre de instruire etc. Se intenționează, de asemenea, să se stabilească o zonă pentru pregătirea operațională a F-16 Block 70 aeronave cu opt adăposturi şi modernizarea pistelor și căilor de rulare. 

 

Mai multe avioane F-16 Block 70 pentru Bulgaria? Sofia a început deja negocierile cu Lockheed Martin

 

În luna octombrie DefenseRomania a anunțat că Sofia are în vedere să achiziţioneze suplimentar alte opt avioane F-16 Block 70/72, așa-numitele avioane F-16 Super Viper, ultima versiune a acestui aparat. În plus, Bulgaria este este interesată să cumpere alte arme şi echipamente militare, inclusiv trei sisteme radar terestre.

Guvernul bulgar condus de Boyko Borissov are în vedere începerea unor negocieri pentru încheierea unui nou acord cu Statele Unite şi Lockheed Martin, deoarece Sofia vrea ca, pe lângă cele opt avioane F-16 Block 70/72, achiziţionate deja, să suplimenteze acest număr cu alte opt avioane de acest tip.

Amintim că, Bulgaria a plătit, în august 2019, Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA 1,2 miliarde de dolari pentru opt avioane de vânătoare F-16 Block 70. În medie, fiecare avion va costa statul bulgar 150 de milioane de dolari, dar are cele mai noi dotări disponibile pe acest tip de avion.

Conform planurilor oficialilor de al Sofia, aceste opt avioane F-16 ar trebui completate cu alte opt, iar ministerul bulgar al Apărării analizează deja condiţiile în care o astfel de achiziţie ar pute avea loc. Ministerul bulgar al Apărării se aşteaptă ca cea de-a doua achiziţie să fie ceva mai ieftină – Statele Unite să facă o ofertă de preţ şi să poată achita în tranşe tot contractul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel