Mai multe avioane F-16 Block 70 pentru Bulgaria? Sofia a început deja negocierile cu Lockheed Martin

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Prim-ministrul bulgar Boyko Borissov a anunțat în urmă cu câteva zile că Sofia are în vedere să achiziţioneze suplimentar alte opt avioane F-16 Block 70/72, așa-numitele avioane F-16 Super Viper, ultima versiune a acestui aparat. În plus, Bulgaria este este interesată să cumpere alte arme şi echipamente militare, inclusiv trei sisteme radar terestre.

Guvernul bulgar condus de Boyko Borissov are în vedere începerea unor negocieri pentru încheierea unui nou acord cu Statele Unite şi Lockheed Martin, deoarece Sofia vrea ca, pe lângă cele opt avioane F-16 Block 70/72, achiziţionate deja, să suplimenteze acest număr cu alte opt avioane de acest tip.

,,Nu putem aşteptat până în 2024! După ce am primit primele avioane, trebuie să începem din nou negocierile. Este bine şi inteligente să ne punem acum de acord asupra termenilor şi preţurilor'', a declarat, în urmă cu câteva zile, ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, citat de agenţia bulgară de presă Mediapool.bg.

Amintim că, Bulgaria a plătit, în august 2019, Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA 1,2 miliarde de dolari pentru opt avioane de vânătoare F-16 Block 70. În medie, fiecare avion va costa statul bulgar 150 de milioane de dolari, dar are cele mai noi dotări disponibile pe acest tip de avion.

Conform planurilor oficialilor de al Sofia, aceste opt avioane F-16 ar trebui completate cu alte opt, iar ministerul bulgar al Apărării analizează deja condiţiile în care o astfel de achiziţie ar pute avea loc. Sursa citată, precizează că ministerul bulgar al Apărării se aşteaptă ca aceea de-a doua achiziţie să fie ceva mai ieftină – Statele Unite să facă o ofertă de preţ – şi să poată achita în tranşe tot contractul.

Krasimir Karakachanov a explicat jurnalistelor bulgari că pentru a nu pierde timpul până la primirea celor opt noi avioane de luptă F-16 Block 70, ministerul bulgar al Apărării a trimis deja o scrisoare companiei americane Lockheed Martin în care a menţionat disponibilitatea, eventuale preţuri şi condiţiile pentru achiziţionarea altor opt avioane de acest tip.

Bulgaria aşteaptă să primescă un răspuns oficial din partea producătorului avioanelor F-16 în termen de o lună.

Karakachanov a spus că în această etapă toate resursele financiare de care ministerul dispune sunt direcţionate către construirea infrastructurii şi a hangarelor, dar şi pentru instruirea piloţilor care vor opera pe cele opt avioane F-16 deja cumpărare. Guvernul de la Sofia pregăteşte investiţii de 300 milioane BGN în baza aeriană Graf Ignatievo pentru a putea desfăşura aici cele opt aeronave. 

Noul comandant al forţelor aeriene bulgare, generalul-maior Dimitar Petrov, a avertizat că o posibilă achiziţie a altor opt avioane F-16 trebuie să fie bine analizată, deoarece se impune extinderea infrastructurii actuale, construirea altor hangare şi pregătire a unui număr suplementar de piloţi care să opereze aceste aparate.

Agenţia bulgară de presă Mediapool susţine că Lockheed Martin poate livra cele opt avioane F-16 Block 70/72 pe care Sofia vrea să le achiziţioneze suplimentar, în acelaşi timp cu cele deja plătite, dacă comanda pentru acestea se face într-un an.

Dimitar Petrov a mai precizat că dacă Lockheed Martin va livra toate cele 16 avioane de luptă F-16 în acelaşi, la sfârşitul anilor 2023 şi 2024, ministerul bulgar al Apărării trebuie să creeze condiţiile necesare, deoarece infrastructura de care dispune în momentul de faţă permite operarea a 8 avioane F-16 şi nu a 16.

 

Sofia vrea să vândă o parte din avioanele MiG-29

 

La începutul lunii iunie, ministrul bulgar al Apărării, Krassimir Karakachanov, declara că Bulgaria va încerca să vândă o parte din avioanele de vânătoare MiG-29, de provenienţă sovietică, atunci când cele opt avioane F-16 Block 70 – fabricate de SUA şi pe care Ministerul bulgar al Apărării le-a achiziţionat anul trecut ca parte a unui acord de 1,2 miliarde de dolari – vor intra în posesia Forţelor Aeriene Bulgăre.

Forţele Aeriene Bulgare au în serviciu, de mai bine de 30 de ani, avioane de vânătoare MiG-29. Dintre acestea, până în prezent, două s-au prăbușit, unul în septembrie 1994 – din păcate pilotul şi-a pierdut viaţa – iar cel de-al doilea în aprilie 2012.

În prezent, Bulgaria are aproximativ 14 avioane de vânătoare MiG-29 și cheltuie anual sume foarte mari de bani pentru mentenanţa acestor aeronave destul de îmbătrânite. Forţele Aeriene Bulgare sunt obligate, sub o formă sau alta, să investească în mentenanţa avioanelor MiG-29, deoarece sunt sigurele aparate cu care încă patrulează spațiul aerian, până când vor primi cele opt avioane F-16.

Odată ce Forţele Aeriene Bulgare vor primi cele opt avioane de vânătoare F-16, nu va fi necesară menținerea unei flote complete de avioane MiG-29.

Amintim că, Bulgaria a plătit, în august 2019, Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA 1,2 miliarde de dolari pentru opt avioane de vânătoare F-16 Block 70. În medie, fiecare avion va costa statul bulgar 150 de milioane de dolari, dar are cele mai noi dotări disponibile pe acest tip de avion.

Cu acest pas, partea bulgară și-a îndeplinit angajamentul în cadrul contractelor pentru achiziționarea aeronavelor de luptă F-16 pentru Forțele Aeriene Bulgăre.

După confirmarea tranzacției de 1,2 miliarde de dolari partea americană, conform contractului, trebuie să înceapă procesul de construcție și de livrarea a avioanelor F-16.

Potrivit producătorului, compania americană Lockheed Martin, Block 70/72 este versiunea cea mai nouă și cea mai avansată a acestui avion de vânătoare, având o durată de viață cu 50% mai mare decât a versiunilor anterioare și poate fi operațional până în 2070 și chiar după, adică cel puțin 50 de ani de acum înainte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel