"Metroul din Gaza": Misterioasa rețea subterană de tuneluri folosită de Hamas, principala ţintă a IDF

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine din interiorul unui tunel subteran din Gaza, realizată în 2014. Sursa foto: REUTERS.
Imagine din interiorul unui tunel subteran din Gaza, realizată în 2014. Sursa foto: REUTERS.

Tuneluri de sub Gaza sunt cunoscute mai ales ca fiind pasaje folosite pentru contrabandă cu bunuri din Egipt și pentru a lansa atacuri în Israel. Dar există o a doua rețea subterană pe care Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) o numesc în mod colocvial "metroul din Gaza", se arăta într-un reportaj realizat recent de CNN.

,,Metroul din Gaza" este un labirint vast de tuneluri, după unele relatări de mai mulți kilometri sub pământ, folosit pentru a transporta oameni și bunuri, pentru a depozita rachete și depozite de muniție și pentru a găzdui centre de comandă și control ale Hamas, toate departe de ochii curioși ai avioanelor și dronelor de supraveghere ale IDF.

În 2021, Hamas a susținut că a construit tuneluri cu o lungime de 500 de kilometri sub Gaza, deși nu este clar dacă reteau de tuneluri este atat de mare. Dacă ar fi adevărat, tunelurile subterane ale Hamas ar avea aproape jumătate din lungimea sistemului de metrou din New York.

"Este o rețea de tuneluri foarte complexă, foarte mare - uriașă - pe o bucată de teritoriu destul de mică", a declarat Daphne Richemond-Barak, profesor la Universitatea Reichman din Israel și expert militar, potrivit CNN.

Nu este clar cât de mult ar fi costat rețeaua de tuneluri pe Hamas. Din 2007, Gaza se află sub o blocadă terestră, maritimă și aeriană din partea Israelului, precum și sub o blocadă terestră din partea Egiptului.

Se crede că Hamas nu ar deține utilaje complexe folosite de obicei pentru a construi tuneluri, ci sunt folosite unelte de bază pentru a sapa adânc în subteran rețeaua de tuneluri, care consolidata cu blocuri de beton.

Israelul acuză de mult timp gruparea terorista Hamas că a utlizat betonul destinat unor scopuri civile și umanitare pentru construcția de tuneluri.

Criticii Hamas spun, de asemenea, că mare parte din cheltuielile grupării pentru tuneluri ar fi putut fi alocate în schimb pentru adăposturi civile.

Ceea ce face ca tunelurile Hamas să fie diferite de cele ale Al Qaeda din munții Afganistanului sau ale Viet Cong-ului din junglele Asiei de sud-est este faptul că a construit o rețea subterană sub una dintre cele mai dens populate zone de pe planetă. Aproape 2 milioane de oameni trăiesc în cei 88 de kilometri pătrați care formează orașul Gaza.

In ultimele zile, Israelul afirmă că lovește părți ale unui labirint secret de tuneluri construite de Hamas sub Fâșia Gaza, în timp ce continuă să riposteze la atacul fără precedent comis de gruparea teroristă islamistă palestiniană, potrivit BBC.

Youtube video image


"Gândiți-vă la Fâșia Gaza ca la un strat pentru civili și apoi un alt strat pentru Hamas. Încercăm să ajungem la acel al doilea strat pe care Hamas l-a construit", a declarat joi un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) într-o înregistrare video.

Avioanele de război ar putea lansa, de asemenea, bombe "bunker busting", care pătrund adânc în sol înainte de a se detona. Totuși, aceste bombe ar prezenta un risc major, deoarece pot provoca daune colaterale din cauza densităţii populaţiei.

,,Întotdeauna este dificil să te ocupi de tuneluri, nu mă înțelegeți greșit, în orice context, chiar și atunci când acestea se află într-o zonă muntoasă, dar când sunt în zona urbană, atunci totul este mai complicat - aspectele tactice, aspectele strategice, aspectele operaționale și, bineînțeles, protecția pe care vrei să o asiguri populației civile", a declarat pentru CNN Richemond-Barak, care este, de asemenea, cercetător la Modern War Institute din cadrul West Point.

De la atacul terorist din 7 octombrie din Israel, în care au fost ucise cel puțin 1.400 de persoane, majoritatea civili, IDF a afirmat în mod repetat că Hamas se ascunde în aceste tuneluri aflate "sub case și în interiorul clădirilor populate cu civili nevinovați din Gaza", transformându-i efectiv în scuturi umane. De atunci, loviturile aeriene militare israeliene au ucis cel puțin 2.670 de palestinieni, a precizat duminică Ministerul Sănătății din Gaza într-un comunicat.

Se așteaptă ca FDI să atace rețeaua de tuneluri în viitoarea să incursiune terestră în Gaza, așa cum a făcut în ultimii ani pentru a elimina Hamas. Israelul a lansat un asalt terestru în Gaza în 2014 pentru a încerca să distrugă mare parte din reţeaua de tuneluri.

Vineri, Israelul a avertizat aproximativ 1,1 milioane de persoane care locuiesc în Gaza să se mute spre sud înainte de probabilă să operațiune, potrivit Națiunilor Unite. Criticii au declarat că un astfel de ordin este imposibil de îndeplinit în scurt timp în mijlocul unei zone de război. 




DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel