Marocul recunoaşte statul Israel. Ce a primit la schimb de la Donald Trump

Eduard Pascu / 10 dec 2020 / 19:21
Președintele american Donald Trump, sursă foto: The White House Facebook
Președintele american Donald Trump, sursă foto: The White House Facebook

Donald Trump a anunțat că relațiile dintre Maroc și Israel au intrat pe calea normalizării. Acest proces a venit la schimb cu semnarea unei proclamații prin care Marocul este suveran asupra Saharei Occidentale.

Preşedintele în exerciţiu al SUA Donald Trump a anunţat joi că Marocul se angajează să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul, aşa cum au făcut deja recent alte trei ţări arabe, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Sudanul, relatează AFP.

Potrivit lui Jared Kushner, ginerele şi consilierul lui Donald Trump, recunoaşterea Israelului de către Arabia Saudită este "inevitabilă".

Chestiunea normalizării relaţiilor între Rabat şi Israel a fost relansată în luna februarie, cu prilejul unei vizite oficiale în Maroc a şefului diplomaţiei americane, Mike Pompeo, transmite Agerpres.


Mass-media relatau că Marocul ar fi dispus să facă un gest în contrapartidă la susţinerea americană a poziţiei Marocului asupra Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă disputată de Maroc şi rebelii din Frontul Polisario, susţinuţi de Algeria.

Preşedintele american a anunţat, de asemenea, pe Twitter, că a semnat o proclamaţie prin care recunoaşte suveranitatea marocană asupra Saharei Occidentale. Donald Trump, care va pleca de la Casa Albă pe 20 ianuarie, a anunţat în acelaşi timp, pe Twitter, că a semnat joi o proclamaţie care recunoaşte suveranitatea marocană asupra Saharei Occidentale.

"Propunerea serioasă, credibilă şi realistă a Marocului asupra planului de autonomie este singura bază pentru o soluţie justă şi perenă în scopul asigurării păcii şi prosperităţii", a scris preşedintele în exerciţiu al SUA.

"Marocul a recunoscut SUA în 1777. Este deci potrivit să recunoaştem suveranitatea lor asupra Saharei Occidentale", a adăugat el.

 

 

Citește și: Ministrul de externe din Bahrein, în vizită în Israel pentru prima dată de la acord

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy