Marocul intră în clubul producătorilor de drone. Guvernele de la Tel Aviv și Rabat, acord pentru 150 de UAV-uri cu tehnologie israeliană

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Drona BlueBird
Drona BlueBird

Presa marocană a sărbătorit intrarea țării în clubul producătorilor de drone militare, în urma unui acord între Tel Aviv și Rabat în baza căruia Marocul va produce o parte din dronele dezvoltate de Israel.

Ziarul marocan Hespress a subliniat că companiile de producție militară israeliene au încheiat un acord cu Maroc "pentru a construi două fabrici pentru avioane fără pilot" și că acordul va permite Marocului să producă drone la un cost relativ scăzut.

Hespress a adăugat că dronele fabricate în Maroc, vor fi dedicate atât pentru misiuni de atac, cât și pentru recunoaștere și culegere de informații de la distanță.

Wall Street Journal a relatat anterior că Israelul a încheiat un acord în domeniul industriilor militare în valoare de peste trei miliarde de dolari cu trei țări arabe, inclusiv Marocul.

Ministerul israelian al Apărării a informat că acordurile companiilor de arme israeliene includ și Emiratele Arabe Unite și Bahrain, menționând că "noua piață în creștere a contribuit la împingerea vânzărilor militare globale ale Israelului la un nivel record de 11,3 miliarde de dolari anul trecut".

Marocul folosește drone de supraveghere în special pentru a-și monitoriza granițele, potrivit experților militari locali.

Site-ul spaniol "Info Drone", specializat în prezentarea știrilor despre drone, a dezvăluit luna trecută că Marocul a contractat 150 de UAV-uri WanderB și ThunderB VTOL, produse de compania israeliană BlueBird.

Drona WanderB de la BlueBird Aero Systems este o dronă pentru misiuni de tipul ISR (informații, supraveghere și recunoaștere) concepută ca o platformă versatilă și ușor de operat. Aeronava combină puterea mare, viteza mare de operare și capacitatea mare de acoperire a zonei.

Marocul și Israelul și-au reluat relațiile diplomatice la sfârșitul anului 2020, ca parte a unui acord tripartit în care Statele Unite au recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei de Vest, zonă este disputată cu Frontul Polisario susținut de Algeria.

Israelul și Marocul și-au consolidat cooperarea militară în timpul discuțiilor purtate la Rabat în iulie de șeful de stat major al armatei israeliene, generalul Aviv Kohavi, cu o serie de înalți oficiali din regat.

Ritmul de apropiere dintre Maroc și Israel s-a accelerat de la normalizarea diplomatică din decembrie 2020, în cadrul Acordurilor Avraam, care au fost încheiate între Israel și mai multe țări arabe, cu sprijinul Washingtonului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel