Marocul cumpără pe bandă sisteme de apărare antiaeriană israeliene. După Barak MX, achiziția sistemului Spyder accentuează îngrijorările Madridului privind echilibrul în zonă

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Spyder este o familie de sisteme de apărare antiaeriană dezvoltată în comun de companiile israeliene Rafael și Israel Aircraft Industries (IAI). Sursa Foto: Rafael Advanced Defense Systems.
Spyder este o familie de sisteme de apărare antiaeriană dezvoltată în comun de companiile israeliene Rafael și Israel Aircraft Industries (IAI). Sursa Foto: Rafael Advanced Defense Systems.

Forțele Armate Regale Marocane își continuă planurile de înzestrare cu noi arme avansate, multe echipamente și sisteme militare fiind în prezent supuse evaluării și studiului, printre acestea aflându-se sistemul de apărare aeriană Spyder fabricat de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems.

Potrivit unor surse de specialitate, Marocul intenționează să achiziționeze acest sistem de apărare aeriană pentru a-și consolida sistemul de apărare antiaeriană cu rază medie și lungă, după ce anul trecut a cumpărat Barak MX de la compania israeliană IAI.

Spider este capabil să apere punctele strategice, forțele mobile și centrele urbane de toate amenințările aeriene, inclusiv rachetele balistice, și are capacitatea de a angaja mai multe ținte pentru a face față atacurilor dronelor kamikaze, rachetelor de croazieră și bombelor.

Sistemul, cu o rază de acțiune de 80 km, este în prezent deținut de Emiratele Arabe Unite, Republica Cehă, Georgia, Vietnam, Singapore și Filipine.

O serie de țări vecine privesc cu îngrijorare modernizarea de către Maroc a arsenalul său militar. Ziarului spaniol El Confidential a relatat vineri că alianța marocano-israeliană în domeniul apărării și al cooperării militare ridică îngrijorarea comunității militare spaniole. Mai mulți experți și diplomați spanioli sunt de părere că această alianță neașteptată poate duce la schimbarea echilibrului de putere din vestul Mediteranei.

Începuturile acestei alianțe au debutat la sfârșitul anului 2020, când administrația SUA, condusă de Donald Trump, a mediat pentru a împinge Rabatul și Tel Avivul să semneze un acord de normalizare a relațiilor, în schimbul căruia Washingtonul a recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei.

După semnarea acordului de normalizare a relațiilor bilaterale, ritmul semnării acordurilor militare s-a accelerat, iar vizitele înalților oficiali militari din ambele țări s-au amplificat. Oficiali israelieni de rang înalt au vizitat Rabatul, printre care ministrul apărării Benny Gantz și șeful de stat major al armatei israeliene, Aviv Kochavi.

Rabatul a achiziționat o serie de echipamente militare avansate israeliene și, de asemenea, a convenit cu Israelul înființarea a două fabrici pentru fabricarea dronelor kamikaze în Maroc, care vor da un impuls puternic industriei militare marocane.

Temerile spaniole se datorează numeroaselor probleme nesoluționate dintre Maroc și Spania, cum ar fi problema enclavelor spaniole Ceuta și Melilla și controlul Madridului asupra unor insule, precum Insulele Jafari, ceea ce face ca posibilitatea unei ciocniri militare între cele două țări să se mențină.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel