Mark Esper: Forțele militare americane nu intenționează să se retragă din Irak

S.I. Catalin |
Data publicării:

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, susține că nu a fost luată vreo decizie de retragere din Irak, după ce Reuters și alte agenții de presă au relatat luni că armata americană a transmis Guvernului de la Bagdad că se va repoziţiona în sensul unei retrageri în siguranţă a truplor din Irak potrivit Mediafax.

,,Nu există nicio decizie de a părăsi Irakul", a spus Esper, atunci când a fost întrebat despre scrisoare, adăugând că nu a fost activat niciun plan de retragere.

,,Nu știu ce este cu scrisoarea respectivă ... Încercăm să aflăm de unde vine, ce este cu ea. Dar nu a fost luată nicio decizie de a părăsi Irakul. Punct", a mai spus Esper

Esper a adăugat că Statele Unite își respectă angajamentul de a contracara rețeaua Stat Islamic în Irak, alături de aliații și partenerii Washingtonului.

Generalul William H. Seely, comandantul SUA responsabil de operaţiunile militare din Irak, a transmis luni seară armatei irakiene că militarii americani "vor fi repoziţionaţi în scopul unei retrageri din Irak în mod securizat şi eficient", conform copiei unei scrisori oficiale obţinute de Agenţia France-Presse.

,,Respectăm decizia suverană a Irakului prin care ni se solicită retragerea trupelor", a precizat generalul William H. Seely.

Parlamentul Irakului a adoptat, duminică, o rezoluție prin care cere Guvernului să evacueze militarii americani din Irak, în urma raidului aerian al SUA prin care a fost asasinat generalul iranian Qasem Soleimani.

Scrisoarea adresată de comandamentul militar american din Irak autorităţilor de la Bagdad prin care informează despre redesfăşurarea forţelor americane este autentică, dar a fost trimisă din greşeală, a declarat luni şeful statului major american, generalul Mark Milley, informează AFP.

"Era un proiect (de scrisoare) nesemnat", trimis câtorva lideri militari irakieni pentru că mişcările de trupe militare din Irak au crescut în ultimele zile, a explicat presei generalul Milley.

"A fost o greşeală făcută cu bună credinţă".

"Prost formulată, implică retragerea. Nu asta se întâmplă", a mai declarat generalul Mark Milley,

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel