Reuşită pentru industria poloneză de apărare. Sistemul NAREW primeşte rachete supersonice de la MBDA, capabile să intercepteze avioane stealth

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, și ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, au semnat o declarație de intenție prin care ţările pe care le reprezintă să se asocieze şi să susţină dezvoltarea unui nou sistem de apărare aeriană, dedicat Poloniei.

Potrivit informațiilor publicate de Ministerul britanic al Apărării, la 18 noiembrie 2021, Polonia și Regatul Unit vor colabora pentru a dezvolta NAREW, viitorul sistem de apărare aeriană al Poloniei.

După cum precizează publicaţia ArmyRecognition, contribuţia Regatului Unit la programul polonez NAREW va fi semnificativă, deoarece partea britanică oferă Poloniei rachetele CAMM (Common Anti-air Modular Missile), dezvoltate de MBDA.

Programul polonez pentru dezvoltarea sistemului de rachete sol-aer (SAM) "Narew" se află în faza de implementare. Compania Polska Grupa Zbrojeniowa va fi principalul contractor pentru dezvoltare acestui proiect, evaluat la câteva zeci de miliarde de zloţi.

CAMM (Common Anti-Air Modular Missile) este o familie de rachete sol-aer și aer-aer dezvoltate de MBDA pentru Regatul Unit.

Citeşte şi: Polonia investeşte masiv în dezvoltarea sistemului naţional de apărare aeriană. Sistemele Patriot şi Narew, considerate piese centrale

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul MBDA, rachetele CAMM pot interceptat şi doborâ cu uşurinţă avioane, elicoptere, rachete de croazieră, dar și UAV-uri.

Racheta CAMM are o rază minimă de acţiune de sub un 1 km și o rază maximă de aproximativ 25 km. Are o greutate de 99 de kilograme, o lungime de 3,2 metri, un diametru de 166 de milimetri și atinge o viteză supersonică de Mach 3 (sau 1.020 de metri pe secundă). Zburând la viteze supersonice, rachetele CAMM pot distruge inclusiv avioanele stealth. Fiecare rachetă din familia CAMM este echipată cu un radar avansat care poate intercepta chiar și cele mai mici, mai rapide și mai ascunse ținte, indiferent de condiţiile meteorologice.

Acordul semnat ieri va oferi o dezvoltare sporită a securității și apărării ţărilor semnatare, dezvoltând și susținând în același timp cercetare în sectorul industriei constructoare de sisteme de rachete, atât în Polonia, cât și în Marea Britanie.

Declarația de intenție a fost semnată în timpul vizitei în Polonia a secretarului britanic al apărării, unde Ben Wallace a reafirmat angajamentul Marii Britanii față de apărarea și securitatea europeană și a statelor membre NATO.

Alegând compania MBDA și familia de rachete antiaeriene CAMM, Polonia va aduce un plus industriei sale de apărare, deoarece aceste rachete vor fi integrate în sistemul NAREW, prin implicarea celui mai important consorţiu militar - Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ SA).

MBDA a primit un contract de 413,6 milioane USD pentru furnizarea de rachete CAMM pentru echiparea Armatei Britanice și a Marinei Regale, în aprilie 2017. În mai 2018, a fost anunțat că armata britanică a efectuat teste de tragere în apropierea Mării Baltice. 

Pentru armata britanică, unitatea de lansare este montată pe un camion MAN SV HX60 4x4, cu o macara pentru auto-reîncărcare și 12 tuburi de lansare pentru rachete CAMM montate în spatele șasiului. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel