Polonia investeşte masiv în dezvoltarea sistemului naţional de apărare aeriană. Sistemele Patriot şi Narew, considerate piese centrale

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Patriot, sursă foto: Raytheon
Patriot, sursă foto: Raytheon

În cursul acestei săptămâni în mass-media poloneza, dar şi în publicaţiile de specialitate din domeniul militar, a apărut informaţia că Polonia a semnat acordul pentru începerea programului pentru dezvoltarea sistemului de rachete sol-aer (SAM) "Narew". Consorţiul militar Polska Grupa Zbrojeniowa fiind principalul contractor pentru dezvoltare acestui proiect.

Încheierea contractului-cadru de către Grupul PGZ, referitoare la achiziționarea sistemului Narew SHORAD (ZROP-KZ - Zestawy Rakietowe Obrony Powietrznej Krótkiego Zasięgu - sisteme antirachetă de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune), a fost evenimentul principal al primei zile a târgului internațional de tehnică militară MSPO 2021 din Polonia.

Publicaţia poloneză Defence24 precizează că acesta este cel mai valoros și complex contract încheiat vreodată, în istoria industriei poloneze de apărare.

Conform datelor furnizate de către publicaţia militară Defence24, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak și președintele grupului PGZ, Sebastian Chwalek, au semnat acordul pe 7 september. 

În mare, condiţiile contractuale pentru sistemul de rachete sol-aer (SAM) "Narew" se referă la dezvoltarea și livrarea componentelor și subsistemelor pentru 23 de sisteme SHORAD, dar şi achiziționarea de noi tehnologii și know-how, stabilirea potențialului industrial, gestionarea proiectelor și integrarea sistemului. 

Valoarea contractului se ridică la circa 15,5 miliarde de euro. Trebuie remarcat faptul că achiziționarea a 23 de baterii Narew se traduce prin achiziționarea a 38 de unități de lansare a rachetelor.

’’Mă bucur că aceste contracte au fost încheiate. Acest lucru se traduce prin progrese suplimentare în modernizarea forțelor noastre armate. Trebuie să luăm în considerare faptul că primul contract este un acord-cadru privind subsistemele sistemului Narew și că este cel mai semnificativ contract din istoria forțelor armate poloneze. Contractul este un acord-cadru care ar fi completat cu o serie de acorduri privind livrarea elementelor specifice ale acestui sistem, furnizate de partenerii consorțiului PGZ Narew’’, a precizat preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Trebuie menţionat că guvernul de la Varşovia a semnat un acord-cadru cu compania poloneză PGZ, în cadrul unei cooperări prevăzute cu compania britanică MBDA Missile Systems, scrie Agerpres. 

Vicepreședintele MBDA Europe, Jim Price, a declarat că grupul său "se angajează să răspundă pe deplin ambițiilor Poloniei de a dispune de un sistem Narew puternic și fabricat integral în Polonia".

Noul sistem de rachete sol-aer trebuie să contracareze majoritatea țintelor aeriene, cum ar fi avioanele și elicopterele, precum și rachetele de croazieră. Este proiectat să acopere atât bazele aeriene, cât și pe cele ale forțelor terestre. Sursa citată precizează că sistemul Narew ar urma să fie interoperabil cu SAM-uri cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi Poprad.

 

Patriot în configuraţia 3+ şi rachete SkyCeptor pentru Polonia

 

Compania americană Raytheon Technologies a declarat, citată de publicaţia DefenseNews, că se pregătește să livreze, în anul 2022, primele două baterii Patriot Configuration 3+ în Polonia. Pe măsură ce programul polonez de apărare aeriană Wisla avansează, compania Raytheon Technologies speră să dezvolte o bună cooperare cu nouă parteneri polonezi (copanii din industria poloneză de apărare) pentru a continua a doua fază a programului. Totodată, Raytheon Technologies se declara disponibilă să ofere rachete SkyCeptor către Polonia, împreună cu o implicare semnificativă a industriei poloneze.

Shawn Rantas, directorul programului Poland Patriot de la Raytheon, a declarat la târgul internațional de tehnică militară MSPO 2021, organizat în Polonia, că luna trecută a semnat un acord cu conglomeratul Polska Grupa Zbrojeniowa – cea mai mare companie poloneză de apărare.

Rantas a precizat că Raytheon Technologies are o bună colaborare cu nouă companii poloneze care furnizează produse și servicii în cadrul Fazei 1 a programului Wisla, adăugând că s-a discutat cu Varșovia pentru extinderea programului Wisla. 

Faza a 2-a a programului polonez de apărare aeriană Wisla este următorul pas importat care trebui realizat pentru continuarea modernizării Poloniei, în ceea ce priveşte apărarea aeriană.

Racheta SkyCeptor a fost dezvoltată în comun de Raytheon Technologies și partenerul său israelian Rafael Advanced Defense Systems. Face parte din sistemul de apărare antirachetă David's Sling din Israel.

Raytheon Technologies și Kongsberg Defense and Aerospace au concurat, de asemenea, alături de gigantul european al apărării MBDA, Israel Aerospace Industries și Rafael Advanced Defense Systems, pentru programul de apărare aeriană Narew pe rază scurtă de acțiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel