Lovitura preventivă - singura soluție pe care specialiștii ruși o văd într-un eventual conflict cu NATO

Cătălin Costea |
Data publicării:

Într-un eventual conflict militar între Rusia și NATO, Kremlinul are o singură șansă: lovitura preventivă. În timp ce NATO va parcurge faza inițială de pregătire a războiului, Rusia trebuie să înceapă prima ostilitățile și “să provoace daune majore tuturor tipurilor de arme, ca parte a acțiunii preventive în fața unei amenințări iminente”.

Aceasta este opinia specialiștilor militari ruși exprimată în revista "Forțele Aerocosmice. Teorie și practică", publicată de Centrul de antrenament și cercetare militară al Forțelor Aerocosmice din Rusia.

Potrivit materialului de analiză, în cazul unui conflict cu țările NATO, forțele aliate vor lansa acțiuni ostile în care aviația va juca rolul principal. În câteva ore, astfel de atacuri non-nucleare vor distruge instalațiile nucleare ale Rusiei, unitățile militare cu nivel ridicat de pregătire pentru luptă, punctele de comandă, centrele comunicații, facilitățile energetice samd.

De aceea, în situația iminenței unui astfel de atac, se consideră că Federația Rusă trebuie să acționeze rapid, pe cont propriu, și să execute o lovitură puternică în care toate mijloacele terestre, navale, aeriene și spațiale să acționeze unitar și convergent.

”Pentru oprirea declanșării atacului aerian masiv integrat al inamicului, în etapa inițială, este necesar să se coordoneze utilizarea simultană a aeronavelor, vehiculelor aeriene fără pilot, rachetelor de diferite tipuri, mijloacelor de război electronic și a armelor bazate pe noile tehnologii, în cadrul sistemului de recunoaștere și atac creat”, se precizează în material.

Potrivit specialiștilor ruși, eșecul aplicării unei lovituri decisive Alianței în faza inițială a operațiilor militare va duce la insuccesul general al operațiilor și acțiunilor ulterioare ale forțelor ruse, iar conducerea NATO va avea o mare probabilitate de reușită în aplicarea propriilor planuri de luptă.

În Ucraina, site-uri specializate în problematica securității, precum defence-ua.com, consideră că un astfel de plan ”genial” de a obține o victorie împotriva NATO ar trebui văzut cel puțin ca o recunoaștere a incapacității complete a armatei ruse de a rezista forței Alianței într-un conflict militar purtat pe picior de egalitate, fără utilizarea armelor nucleare.

Rusia este conștientă că Statele Unite și NATO pot susține la nevoie operații aeriene cu peste 1.300 de avioane, 600 de UAV-uri de atac și 2.000 de sisteme de rachete de croazieră.

O astfel de lovitură aeriană masivă, în special printr-o coordonare ridicată, va fi absolut distructivă pentru capacitatea de apărare a Rusiei și nu va oferi șansa de a rămâne combativă pentru mult timp. Prin urmare, este de așteptat ca Kremlinul să încerce să ”coboare” inamicul la nivelul său.

Principalul aspect este însă că propunerea ”loviturii preventive”, gândită de fapt sub auspiciile Ministerului Apărării din Rusia, poate reprezenta o prima declarație publică privind intenția Rusiei de a-și schimba concepția de ducere a luptei de descurajare.

„Rusia este capabilă să treacă de la descurajarea nucleară la o politică de intimidare a potențialilor dușmani cu distrugeri complexe și greu de suportat, prin utilizarea tuturor tipurilor de arme, ca parte a acțiunilor preventive în fața amenințării războiului”, se precizează în analiză.

Până anul trecut, Kremlinul a lăsat să se înțeleagă că ar fi utilizat armele nucleare numai ca răspuns la un atac nuclear. Apoi, în vara anului 2020, Putin a semnat ordinul care aproba utilizarea armelor nucleare inclusiv "în cazul agresiunii împotriva Federației Ruse prin utilizarea armelor convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată".

Deocamdată este prematură concluzia că Rusia are în vedere schimbarea pe termen scurt a doctrinei sale de descurajare, însă, dacă se menține actuala direcție a politicii naționale de securitate și apărare, este foarte probabil să nu ezite includerea vectorilor nucleari moderni, precum rachetele Kinzhal, într-o eventuală nouă concepție de executare a loviturilor preventive.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel