Leopard 2A8 vs. Leopard 2A8 NOR. Ambele integreză sistemul de protecție ultramodern Trophy, dar versiunea nordică are câteva plusuri

Cătălin Costea |
Data publicării:
Leopard 2A8. Photo source: SIDOM MBT @YouTube
Leopard 2A8. Photo source: SIDOM MBT @YouTube

Compania germană Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Agenția Norvegiană pentru Materiale de Apărare (NDMA) au convenit să alinieze nomenclatorul celor 54 de tancuri Leopard 2 noi contractate de Norvegia în martie 2023 cu cel al biroului german de achiziții pentru completarea cu Leopard 2, deoarece Norwegian Leopard 2 are toate caracteristicile statutului de configurare redefinite ale Leopard 2A8.

Noul tanc norvegian va fi, prin urmare, cunoscut sub numele de tanc principal de luptă Leopard 2A8 NOR.

Autoritatea germană de achiziții a ales configurația Leopard 2A8 deoarece este considerată un produs modern care include și integrarea sistemului de protecție activă (APS) TROPHY de la compania EuroTrophy. 

 

Noua versiune Leopard 2A8 NOR dezvoltă însă câteva plusuri importante

 

2. Leopard 2A... (screenshot-2023-06-15-214042_03839700.png)

Leopard 2A7+ cu sistem de protecție activă Trophy integrat. Foto: Krauss Maffei Wegmann

Leopard 2A8 NOR are caracteristici suplimentare în față de versiunea germană A8, cum ar fi sistemul integrat CORTEX furnizat de compania norvegiană Kongsberg. Acest sistem reconfigurează transferul de date în interiorul tancului, precum și comunicarea cu sistemele de luptă externe.

Leopard 2 este un tanc principal de luptă (MBT) german de generația a treia. Dezvoltat de Krauss-Maffei în anii 1970, tancul a intrat în serviciu în 1979 și a înlocuit Leopard 1 ca tanc principal al armatei vest-germane. 

Diferite versiuni ale Leopard 2 continuă să fie operate de Forțele Armate ale Germaniei, precum și de alte 13 țări europene și chiar de multe state non-europene din întreaga lume, inclusiv Canada, Chile, Indonezia și Singapore. Unele state au licențiat designul Leopard 2 pentru producția locală și dezvoltarea internă.

Krauss-Maffei Wegmann, membră al grupului germano-francez specializat în tehnologie de apărare KNDS, conduce pe piața europeană a vehiculelor blindate de luptă pe roți sau pe șenile. Compania are peste 4.000 de angajați în Germania, Brazilia, Grecia, Ungaria, Singapore, Regatul Unit și SUA, unde proiectează și produce un portofoliu larg de produse, de la vehicule pe roți și glisoare pe pernă de aer, până la sisteme de artilerie, tancuri principale de luptă, vehicule de luptă de infanterie și sisteme de instalare a podurilor de pontoane.

 

Germania a prezentat pentru prima dată tancul Leopard 2A8. Cehia, prima ţară interesată să facă o achiziţie

 

1. Leopard 2A... (prezentare-tanc-leopard2a8_61624700.jpg)

Leopard 2A8

În cadrul expoziției de tehnica militară IDET 2023 din Cehia, companiile germane Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Rheinmetall au făcut prima prezentare oficială a tancului modernizat Leopard 2A8.

Chiar dacă caracteristicile noului tanc Leopard nu au fost dezvăluite, reprezentanţii industriei germane de apărare au precizat că versiunea 2A8 a primit mai multe îmbunătățiri, inclusiv un blindaj multistrat pe bază de oțel, tungsten, ceramică și materiale compozite. În plus, tancul a primit o protecție îmbunătățită împotriva minelor, o protecție sporită a turelei și sistemul israelian de protecție activă EuroTrophy.

Inițial, Berlinul plănuia să își modernizeze tancurile Leopard 2A6 la standardul 2A7+. Au existat chiar zvonuri că Rheinmetall ar putea primi o comandă mare pentru vânzarea de tancuri KF-51 Panther. Cu toate acestea, Germania a ales ulterior versiunea Leopard 2A8.

CITEȘTE ȘI: Salvarea noului tanc KF51 Panther german ar putea fi Ucraina? Americanii cred că o producție a KF51 de patru ori mai mare decât Abrams e un „scenariu SF”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel