Salvarea noului tanc KF51 Panther german ar putea fi Ucraina? Americanii cred că o producție a KF51 de patru ori mai mare decât Abrams e un „scenariu SF”

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
KF51 Panther, prezentat la Paris la expoziția Eurosatory 2022. Foto: DefenseRomania
KF51 Panther, prezentat la Paris la expoziția Eurosatory 2022. Foto: DefenseRomania

Recent, gigantul german Rheinmetall a anunțat oficial că negociază construirea unei fabrici în Ucraina. Producătorul german intenționează să producă aici noile tancuri Panther KF51.

Panther KF51 nu se află încă în producție, proiectul fiind prezentat în vara anului 2022.

KF51 e o dezvoltare bazată pe carena lui Leopard 2 A4, soluția găsită este cea mai convenabilă pentru țările care au deja în serviciu tancuri Leopard. După cum se știe, Ucraina  urmează să primească următoarele astfel de tancuri de la aliați în lunile următoare. 

Amintim că recent, compania germană KMW, producătorul legedarelor tancuri Leopard, a dat vina şi pe conducerea companiei Rheinmetall, un partener al KMW, privind lipsa de comenzi a tancurilor Leopard. KMW acuză Rheinmetall că vrea să producă un nou tanc - KF51, prezentat ca un înlocuitor al familie de tancuri Leopard.

 

Nemții vor o producție de 400 de tancuri KF51 în Ucraina, americanii ridică din sprâncene și cred că e un scenariu SF

 

2. KF51 Panth... (kf51-panther_09423600.jpg)

KF51 Panther, foto: Rheinmetall

Recent, Armin Papperger, CEO-ul Rheinmetall, a vorbit despre deschiderea unei fabrici de tancuri KF51 Panther în Ucraina, subiect care a stârnit reacția Rusiei și a fost abordat și de DefenseRomania.

Ar fi un pas important pentru viitorul incert al tancului KF51.

Potrivit șefului celor Rheinmetall, noua fabrică ar putea fi construită pentru aproximativ 200 de milioane de euro și ar putea produce anual până la 400 de tancuri KF51 Panther. Desigur, Ucraina ar trebui să fie primul client al platformei. 

Americanii nu cred însă într-un asemenea scenariu. Nu doar din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Expertul Mark F. Cancian, cercetător în cadrul think tank-ului Center for Strategic and International Studies in Washington, într-un interviu acordat Defense News, e sceptic cu privire la posibilitatea ca nemții să producă 400 de tancuri anual în Ucraina. El spune că cifra e de patru ori mai mare decât producția anuală a tancurilor americane.

„A produce complet 400 de tancuri într-un an reprezintă un efort industrial uriaș. În comparație SUA produc anual aproximativ 100 de tancuri. Armata ucraineană avea un total de aproximativ 800 de tancuri înainte de invazie. Calculând o durată de viață de aproximativ 20 de ani, reiese că ar fi nevoie de o producție de 40 de tancuri pe an, nu 400”, a precizat expertul american.

El a adăugat că suma vehiculată de Rheinmetall pentru construcția facilității e mult prea mică pentru o asemenea producție de 400 de tancuri anual.

Cancian crede că în contextul în care Ucraina deja folosește diferite tancuri occidentale, ceea ce reprezintă un coșmar logistic pentru tehnicieni, adăugarea pe listă a unui alt tanc nu ar face decât să agraveze problema.

În opinia sa propunerea producătorului Rheinmetall de a fabrica tancuri KF51 în Ucraina e lipsită de sens și ar fi mult mai util ca nemții să modernizeze sau să construiască o fabrică în care să modernizeze tancurile T-72 aflate în dotarea Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel