Germania a prezentat pentru prima dată tancul Leopard 2A8. Cehia, prima ţară interesată să facă o achiziţie

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Leopard 2A8
Leopard 2A8

În cadrul expoziției de tehnica militară IDET 2023 din Cehia, companiile germane Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Rheinmetall au făcut prima prezentare oficială a tancului modernizat Leopard 2A8. Chiar dacă caracteristicile noului tanc Leopard nu au fost dezvăluite, reprezentanţii industriei germane de apărare au precizat că versiunea 2A8 a primit mai multe îmbunătățiri, inclusiv un blindaj multistrat pe bază de oțel, tungsten, ceramică și materiale compozite. În plus, tancul a primit o protecție îmbunătățită împotriva minelor, o protecție sporită a turelei și sistemul israelian de protecție activă EuroTrophy.

 

Se știe că Ministerul german al Apărării a semnat deja un contract în valoare de 565 de milioane de euro cu KMW pentru livrarea, începând cu anul 2026, a primului lot de 18 tancuri în configuraţia Leopard 2A8. De asemenea, se știe că exista prevederi contractuale care permit posibilitatea de extindere a achiziţiei la 123 de tancuri.

Inițial, Berlinul plănuia să își modernizeze tancurile Leopard 2A6 la standardul 2A7+. Au existat chiar zvonuri că Rheinmetall ar putea primi o comandă mare pentru vânzarea de tancuri KF-51 Panther. Cu toate acestea, Germania a ales ulterior versiunea Leopard 2A8.

Potrivit unor surse, versiunea 2A8 va fi construită pe baza versiunii maghiare a tancului Leopard 2A7HU. Ungaria a comandat cu ceva timp în urmă 44 de unități ale acestui tanc. Deși unele caracteristici nu au fost confirmate oficial, cei familiarizați cu tancul sugerează că un nou motor va fi, de asemenea, integrat pe Leopard 2A8.

 

Republica Cehă dorește tancuri 2A8

 

Anterior, Guvernul Republicii Cehe a autorizat-o pe ministrul apărării, Jana Černochová, să negocieze posibilitatea ca industria cehă de apărare se alătura achiziționării de tancuri Leopard în noua versiune 2A8, dezvoltată de Germania. Acest lucru deschide oportunitatea ca armata cehă să achiziționeze un tanc de ultima generaţie. 

În plus, partea cehă se așteaptă la o reducere semnificativă a prețului, la termene de livrare mai scurte și la un sprijin logistic adecvat prin eforturi comune cu Germania. Praga intenționează să achiziționeze aproximativ 70 de tancuri Leopard 2A8.

Potrivit acesteia, în cadrul acestui contract, Republica Cehă intenționează să primească 70 de tancuri Leopard 2A8 de ultimă generație pentru a compensa tancurile T-72M1CZ transferate ca ajutor militar Ucrainei.

Apariția versiunii Leopard 2A8 este, fără îndoială, o veste proastă pentru Franța. Deși, oficial, proiectul Main Ground Combat System [MGCS] încă mai există, apariția lui 2A8 ar putea pune capăt acestuia.

Acest program are ca scop reînnoirea flotei de tancuri a celor două țări - Franța și Germania. În viitor, se așteaptă ca noul ''tanc european'' să fie oferit și pe piețele internaționale. Dar se pare că Germania a rezolvat în mod independent problema reînnoirii inventarului său de tancuri. Nu numai că 2A8 este o amenințare pentru MGCS, dar și proiectul KF-51 Panther.

Franța trebuie să își reînnoiască flota de tancuri prin renunţarea la 160 de tancuri Leclerc învechite. Parisul este conștient de situație. Încă de la începutul lunii aprilie, ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la proiectul franco-germana MGCS. 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel