Un C-130 francez a aterizat în premieră la Brașov. Avioane franceze Atlas (transport) și A330 (realimentare aeriană) vor putea fi și ele dislocate aici

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
C-130 Hercules al Forțelor Aeriene Franceze, aterizând în premieră la Brașov. Photo source: Aigle Mission
C-130 Hercules al Forțelor Aeriene Franceze, aterizând în premieră la Brașov. Photo source: Aigle Mission

La mai puțin de un an de la inaugurare, Aeroportul internațional Braşov, în parteneriat cu batalionul multinațional NATO de la Cincu își propun să dezvolte, înainte de luna mai a acestui an, un port aerian de debarcare (APOD) care să permită aterizarea unor aeronave militare de mari dimensiuni, precum Airbus A400M Atlas sau Airbus A330 MRTT.

Anul trecut pe 15 iunie 2023 a avut loc inaugurarea oficială a modernului Aeroport Internațional de la Brașov din Transilvania.

Aeroportul este unul ultra-modern, fiind singurul din Europa de Sud-Est în care traficul este monitorizat şi controlat dintr-un turn virtual, notează. Prima aeronavă care a aterizat aici a fost o cursă charter a companiei naționale Tarom.

 

Premieră militară pe noul aeroport din Brașov: A aterizat aici un C-130 Hercules. Planul e ca în următoarea perioadă de pe aeroportul din Brașov să poată opera și avioane franceze Airbus A400M Atlas și A330

 

Crearea la Brașov a unui port aerian de debarcare (APOD) va permite ca pe noul aeroport din județ să opereze și avioane de mari dimensiuni A440 Atlas de transport și A330 MRTT de realimentare aeriană. 

De subliniat că în județul Brașov, la Cincu, este dislocat și Grupul de Luptă Multinațional al NAOT condus de Franța.

De altfel, potrivit misiunii franceze Aigle, „pentru prima dată de la înfiinţarea misiunii, luni, 25 martie, un avion militar francez de logistică a aterizat pe aeroportul din Braşov. Este vorba despre un Boeing C-130 a Forțelor Aeriene și Spațiale”.

Imagini foto cu aterizarea în premieră a unui C-130 la Brașov, photo credit Aigle Mission

2. C-130 Herc... (c-130-brasov_47369900.jpg)

 

1. C-130 Herc... (c-130-franta-brasov_13389000.jpg)

 

3. C-130 Herc... (c-130-la-brasov_30898300.jpg)

 

4. Militari f... (militari-francezi-brasov_58776500.jpg)

Obiectivul noului APOD este de a depăși provocările logistice actuale și timpii de livrare asociaţi acestora. În acest sens, trebuie făcute anumite amenajări în special în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului de desfacere a paleţilor și depozitare a mărfurilor.

Până în prezent, militarii grupului tactic au aterizat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța, aflată la o distanţă de 10 ore de mers cu mașina de Cincu.

Acest nou aeroport, situat la doar o oră și jumătate cu mașina de Cincu, le va permite aliaților NATO să aibă mai multe rotații de personal și echipamente. El reprezintă un nou pas în postura defensivă și de descurajare a apărării Europei de Est.

Odată cu rotaţiile militarilor din misiunea Aigle, traficul aerian pe aeroportul din Brașov poate creşte considerabil.

 

România are și ea în dotare o flotă consistentă de C-130 Hercules formată din 6 avioane

 

5. C-130 Herc... (c-130-hercules-romania_37155500.jpg)

C-130 Hercules al Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: Ministerul Apărării din România (MApN)

La finalul anului trecut două aeronave militare de transport de tip C-130H2 Hercules au intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri.

Forțele Aeriene Române mai au în dotare patru aeronave de transport C-130 B și două aeronave C-130 H (ultima primită în anul 2021).

C-130H Hercules este o aeronavă de transport versatilă și fiabilă, care poate îndeplini o varietate de misiuni cum ar fi transportul aerian, evacuare medicală, asistență umanitară și ajutor în caz de dezastru. Aeronava va spori capacitățile de transport aerian ale României și interoperabilitatea cu aliații NATO, în special pe flancul estic al Alianței.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel