K9, livrate la timp pe bandă rulantă. Polonia primește încă 18 obuziere K9 Thunder, o soluție aflată și pe masa României

Obuzier polonez K9 Thunder. Foto: Divizia 18 Mecanizată a Poloniei via Defence 24
Obuzier polonez K9 Thunder. Foto: Divizia 18 Mecanizată a Poloniei via Defence 24

Polonia a primit un nou lot format din 18 obuziere de ultimă generație K9 Thunder, produse de gigantul coreean Hanwha. Obuzierele K9 de 155 mm s-ar putea regăsi și în dotarea Armatei României, Hanwha participând la licitația privind achiziția de obuziere. 

Până la o decizie în România, coreenii livrează pe bandă rulantă obuziere de ultimă generație. Polonia a anunțat că a primit un nou lot de obuziere K9 Thunder de 155 mm, în versiuena K9A1. Noul lot e format din 18 obuzere.

Livrarea acestora către Armata Poloniei se face în baza unui contract semnat în august 2022, anunță publicația poloneză Defence 24. Astfel, Polonia ajunge deja la 66 de obuziere K9 Thunder livrate. La fel ca și în cazul livrărilor anterioare, polonezii instalează pe obuzierele primite din Coreea de Sud sistemul polonez de management al luptei TOPAZ și sistemele de comunicații Fonet. 

Potrivit sursei citate, până în 2026 vor fi achiziționate de către Polonia un număr de 218 de obuziere K9A1. Contractele includ și suport logistic.

În total, Polonia intenționează să achiziționeze peste 800 de obuziere K9, inclusiv aproximativ 150 în versiunea K9PL (care va fi fabricată în Polonia).

 

Obuzierele coreene K9 Thunder de 155 mm ar putea fi o soluție și pentru Armata României. Oferta depusă de Hanwha se află pe masa României

 

2. Obuzier su... (k9-thunder_55659900.jpeg)

Obuzier sud-coreean K9 Thunder. Photo: Hanwha

Urmând modelul Poloniei, România ar putea fi și ea un beneficiar al K9 Thunder. 

La finalul lunii aprilie Ministerul Apărării Naționale (MApN) a trimis către Parlament o solicitare de aprobare pentru inițierea mai multor programe de înzestrare, printre care și programul de înzestrare cu obuziere autopropulsate de 155 mm.

Într-o primă fază vor fi achiziționate obuziere șenilate de 155 mm, iar Hanwha Aerospace a intrat în competiție cu K9 Thunder.

Într-un dialog pe care DefenseRomania l-a purtat cu Peter Bae, Vice President Hanwha Aerospace Europe, în vara acestui an, oficialul coreean sublinia că pe lângă raportul calitate preț, un mare avantaj al K9 e reprezentat de capacitatea rapidă de livrare, într-un moment în care la nivel mondial există probleme mari cu termenele de livrare, războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei punând presiune mare pe industria de apărare din perspectiva numărului mare de solicitări de achiziții de armament.

„Am livrat obuziere K9 Thunder către nouă state. Din cele nouă state cinci sunt membre NATO! Așadar, K9 e un produs global, cel mai bun din lume. Dacă România va decide să intre în acest club K9 cred că veți realiza multe lucruri. Ca de exemplu veți avea acces la informații privind operarea din partea altor state membre NATO care deja operează K9 și de asemenea veți putea face parte dintr-un fel de lanț de aprovizionare și o cooperare între state în ceea ce privește mentenanța”, ne-a precizat la vremea respectivă oficialul Hanwha.

Amintim că obuzierele coreene autopropulsate K9 Thunder au fost comandate de 9 state. 

Ele sunt operate de Coreea de Sud, Estonia, Finlanda, India, Norvegia, Polonia, Turcia și există comenzi din Australia și Egipt.

Din aceste state Estonia, Finlanda, Norvegia, Polonia și Turcia sunt membre NATO.

CITEȘTE ȘI: România cumpără obuziere autopropulsate șenilate de 155 mm cu un motiv. De ce tehnica pe roți nu a fost un pariu câștigător

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel