Stoltenberg: Sistemele de rachete rusești S-400, achiziţionate de Turcia, nu vor fi integrate în sistemul NATO de apărare

S.I. Catalin / 05 dec 2019 / 15:55
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța caută o soluție în legătură cu achiziționarea de către Turcia a sistemelor de rachete rusești S-400, relatează RIA Novosti.

Potrivit lui Stoltenberg, NATO nu intenționează integrarea sistemului rusesc antirachetă S-400 în niciun sistem de apărare antiaeriană și antirachetă al Alianței, deoarece tehnic nu pot funcționa împreună.

,,În ceea ce privește problema S-400, aceasta este o decizie națională a Turciei. Mulți aliați și-au exprimat îngrijorarea. De asemenea, mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele acestei decizii. Ce pot spune este că un sistem rus de apărare aeriană S-400, nu ar fi niciodată integrat în NATO. Nu va face parte niciodată din sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Așadar, acesta va fi un sistem autonom, neintegrat în NATO’’, anunţat miercuri la Londra, la summitul Alianţei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

NATO nu face compromisuri, menţionându-şi ferma poziţia faţă de achiziţia sistemului de rachete S-400 de Turcia

,,NATO nu intenționează integrarea sistemului rusesc antirachetă S-400 în niciun sistem de apărare antiaeriană și antirachetă al Alianței’’, declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în luna august, într-o conferință de presă la Bruxelles care a avut ca subiect încetarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Citeşte şi: Turcia: Sistemele de rachete S-400 nu vor fi integrate în sistemul de apărare NATO

Moscova și Ankara au semnat un acord de împrumut pentru livrarea sistemului S-400 în decembrie 2017. Furnizarea de sisteme de rachete ruseşti S-400 către Turcia a început în iulie 2019 și a complicat relațiile dintre Ankara și Washington.

Turcia și Rusia au semnat acordul de vânzare a sistemelor S-400 în toamna anului 2017, iar punerea în aplicare a documentului a nemulțumit Washingtonul şi pe alți aliaţi NATO, care susţin că sistemul rus nu este compatibil cu reţeaua NATO şi ar fi ameninţare la adresa avioanelor militare americane F-35 pe care Ankara intenţionează să le cumpere.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy