Japonia va produce propria dronă de atac, complet autonomă, până în 2035

Cătălin Costea |
Data publicării:

Cotidianul Nikkei din Tokyo a informat că guvernul japonez și-a dat acordul pentru construirea unei drone de atac autohtone, care să fie livrată trupelor până în 2035.

Sistemul aerian fără pilot va fi dezvoltat în trei etape. În prima etapă, aeronava va funcționa exclusiv prin controlul de la sol. În cea de-a doua etapă, un roi de drone va zbura în coordonare cu avioane cu echipaj, fiind controlat de acestea din urmă.

Această funcție este concepută pentru a ajuta putea trimite avioane fără pilot în spațiul aerian inamic cu scopul de a aduna informații sau cu misiuni ofensive, fără a risca viața piloților. În etapa finală, drona japoneză va funcționa complet autonom.

Ministerul Apărării din Japonia și-a însărcinat deja Agenția de achiziții, tehnologie și logistică să dezvolte componenta de inteligență artificială (AI) a vehiculului, în timp ce corporația japoneză Subaru a fost desemnată să dezvolte sistemele de control de la distanță și de zbor ale aeronavei.

Mitsubishi Heavy Industries și Mitsubishi Electric vor dezvolta sistemul destinat schimbul rapid de date și informații între drone și avioanele cu piloți la bord.

Citește și: Viitorul avion F-X al Japonie, construit cu ajutorul companiei Lockheed Martin

Nikkei a precizat că există posibilitatea ca în proiect să fie atrași și producătorii străini din domeniul apărării, care să ar putea face echipă cu companiile private participante la proiect.

Ministerul Apărării din Japonia a alocat 24,3 milioane de dolari pentru dezvoltarea tehnologiei de control la distanță și zbor, în timp ce alte 1,9 milioane de dolari vor fi destinațe echipamentelor AI.

Primul test de zbor al prototipului este așteptat să aibă loc în 2024.

Planificarea realizării unui număr nespecificat al drone de atac japoneze coincide cu planul de dezvoltare a avioanelor cu echipaj de nouă generație F-X din Japonia. Potrivit Nikkei, Japonia intenționează să construiască aproximativ 90 de avioane care să înlocuiască Mitsubishi F-2 până în 2035, la un cost de 45 de miliarde de dolari.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel