Viitorul avion F-X al Japonie, construit cu ajutorul companiei Lockheed Martin

S.I. Catalin / 19 dec 2020 / 17:23

Compania americană Lockheed Martin a fost selectată în calitate de partener principal al Mitsubishi Heavy Industries în cadrul programul japonez pentru avionul de generaţia a VI-a, F-X. Mai multe publicaţii de specialitate din domeniul apărării precizează că Lockheed Martin nu este sigura companie străină pe care Japonia a selectat-o pentru ai furniza echipamentele şi tehnologia necesară realizării programului F-X.

Compania americană Lockheed Martin Corp, producătorul avioanelor F-35, va ajuta Japonia să construiască un nou avion de vânătoare de ultimă generaţie, cunoscut ca F-X. Japonia şi-a propus ca primul a avion de generaţia a VI-a să ajungă în dotarea Forţelor Aeriene până la mijlocul anilor 2030.

Japonia şi-a propus acest obiectiv, în primul rând, pentru a ţine pasul cu progresele tehnologice ale Chinei în materie de avioane de luptă, dar şi pentru că își propune să înlocuiască avioanele de luptă Mitsubishi F-2 ale Forţelor Aeriene, până la sfârşitul anului 2035.

Ministerul japonez al Apărării a precizat săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că Lockheed Martin şi Mitsubishi Heavy Industries (MHI) vor fi parteneri în cadrul proiectului pentru dezvoltarea avionului de generaţia a VI-a F-X.  

Japonia a ales compania americană Lockheed Martin din mai multe motive. Primul pentru că este producătorul avioanelor F-35, iar Japonia este ţara care a comandat până acum cele mai multe astfel de aeronave – Statele Unite anunţând în vara acestui an că au aprobat vânzarea a 105 avioane stealth F-35 către Japonia, pentru o valoare estimată la 23,11 miliarde de dolari.

Cel de-al doilea motiv pentru care Japonia a selectat compania americană ţine de faptul că aceasta a avut o participare considerabilă la proiectul avionului Mitsubishi F-2, construit de industria japoneză în urmă cu aproape trei decenii şi pe care Tokyo vrea acum să-l înlocuiască cu un avion de generaţia a VI-a.

Mitsubishi F-2 este un avion multi-rol derivat din F-16 Fighting Falcon și fabricate de Mitsubishi Heavy Industries (HMI) și Lockheed Martin pentru Forţele Aeriene Japoneze. Producția în serie a început în anul 1996, iar prima aeronavă a fost dată în folosinţă în 2000.

,,Pentru a asigura interoperabilitatea cu Statele Unite, vom începe acest proiect împreună de anul viitor", a spus Ministerul japonez al Apărării, în comunicatul de presă.

Programul pentru noul avion de luptă al Forţelor Aeriene Japoneze, cunoscut sub numele de F-3 sau F-X, este estimat la 40 de miliarde de dolari pentru o sută de aeronave. Pe parcursul negocierilor dintre Japonia şi Lockheed Martin, compania americană a propus ca design pentru F-X un hibrid bazat pe avioanele F-35 și F-22, dar Japonia a respins această ofertă în favoarea unui design realizat de industria aeronautică naţională.

Alte companii străine care și-au exprimat interesul de a participa la dezvoltarea avionului F-3/ F-X sunt: constructorul F-18 Super Hornet, compania Boeing și Northrop Grumman Corp din Statele Unite, precum și companiile britanice BAE Systems și producătorul de motoare Rolls-Royce.

Japonia a declarat că va continua să caute parteneri pentru programul F-3/F-X, atât în Marea Britanie, cât și în Statele Unite, pentru a avea acces la tehnologie de ultimă generaţie, dar și pentru a scădea costurilor de dezvoltare şi producţie cu acest nou avion.

Reamintim că în 2018, după ani de discuţii și mai multe solicitări nereușite de a cumpăra avioane F-22 Raptor din Statele Unite, autoritățile japoneze au decis să-și finanțeze serios programul F-X. În același timp, s-a precizat că industria japoneză va juca un rol de lider în cadrul acestui program, iar companiile străine o vor sprijini, în principal prin furnizarea de know-how și tehnologie. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy