Japonia îşi creşte bugetul pentru apărare. Bani pentru avioane F-35 şi rachete hipersonice

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Armata Imperială Japoneză. Sursă: Captură YouTube
Foto: Armata Imperială Japoneză. Sursă: Captură YouTube

Japonia îşi creşte tot mai mult, de la an la an, bugetul pentru apărare, fiind determinată de ambiţiile Chinei care vrea o armată tot mai puternică, dar şi de programul de rachete al Coreei de Nord, considerat o ameninţare de securitate.

Cea mai recentă cerere de buget emisă de Ministerul Apărării din Japonia pentru anului 2021, înaintată ministerului de finanţe, se ridica la aproximativ 55 de miliarde de dolari. Suma pe care Ministerul Apărării din Japonia o solicita este cu 8% mai mare față de anul precedent și face ca 2021 să fie al optulea an consecutiv în care bugetul apărării este mărit. Bugetul pentru apărare al Japoniei pe anul 2020/2021 atinge o valoare record de 50,3 miliarde de dolari, în special pentru cumpărarea acestor avioane F-35 din Statele Unite.

Potrivit Defense News, în cererea de buget pentru anul 2021, Ministerul Apărării din Japonia include finanțarea pentru achiziţia mai multor avioane F-35. Ministerul are nevoie de 308,5 milioane de dolari pentru achiziţia altor patru avioane F-35A și 249,8 milioane de dolari pentru achiziţia a două F-35B, din totalul de 105 aeronave planificate să fie cumpărate.

Citeşte şi: Japonia, cel mai mare client extern al F-35. SUA dau undă verde unui contract uriaș pentru încă 105 aeronave

Amintim că, la începutul lunii iulie, Statele Unite au anunţat că au aprobat vânzarea a 105 avioane stealth F-35 către Japonia, pentru o valoare estimată la 23,11 miliarde de dolari. Japonia a cerut să cumpere 63 de aparate F-35A şi 42 de tip F-35B, versiunea cu decolare pe distanță scurtă şi aterizare vertical.

Ţinând cont de rapiditatea cu care China îşi modernizează armată, Japonia a decis să cumpere 105 aparate F-35A în total în cursul deceniului următor, pe lângă cele 42 de tip F35-B, ceea ce face din această ţară, cel mai mare operator de aeronave F-35, după Statelor Unite. F-35B-urile vor fi operate de la bordul distrugatorului japonez anti-submarin Izumo, care este modernizat pentru a opera avioanele de vânătoare de generaţia a V-a.

Ca de obicei, cererea de buget include și elemente legate de capacitatea de apărare împotriva rachetelor aeriene și balistice. Ministerul japonez al Apărării are nevoie de 370 de milioane de dolari pentru a achiziționa mai multe rachete Patriot. Amintim că, Japonia a renunțat recent la planurile de achiziție a sistemului Aegis Ashore, în urma dificultăților tehnice legate de dezvoltarea interceptorilor SM-3 Block IIA, iar în prezent caută alternative.

Citeşte şi: Japonia suspendă desfășurarea sistemului de apărare împotriva rachetelor Aegis Ashore

Industria japoneză de apărare va primi, de asemenea, finanțare pentru diverse proiecte și programe de cercetare în domeniul apărării, în conformitate cu cererea de buget. Ministerul Apărării doreste 643,7 milioane de dolari pentru alte trei avioane antisubmarin Kawasaki P-1 și 487,5 milioane de dolari pentru încă două avioane C-2.

Forțele terestre japoneze au nevoie de 180,7 milioane de dolari pentru a cumpăra încă 25 de vehicule de luptă Type-16 8x8, în timp ce Forţele Navale au solicitat 937,2 milioane de dolari și, respectiv, 654,1 milioane de dolari pentru a achiziționa încă două fregate și un nou submarin de atac. 

Citeşte şi: Japonia menține deschise opțiunile de parteneriat pentru dezvoltarea avionului F-X

Finanțarea programelor de cercetare pentru dezvoltarea noului avion de vânătoare F-X – gândit pentru a înlocui aproximativ 90 de avioane Mitsubishi F-2 – este şi ea prevăzută în bugetul pentru anul 2021 şi se ridică la valoare de 555,8 milioane de dolari. Alte 113,6 milioane de dolari vor fi alocaţi pentru cercetarea și dezvoltarea subsistemelor de luptă, cum ar fi radarele și alte tipuri de sisteme care vor fi integrate pe avioanele F-X. În prezent, costul programului F-X este estimat la 40 de miliarde de dolari pentru o sută de aeronave.

Alte 218,6 milioane de dolari vor fi destinate cercetării și dezvoltării programului japonez de arme hipersonice, în timp ce dezvoltarea unei aeronave de război electronic cu rază lungă de acțiune, bazată pe avionul C-2, va necesita alocarea a 144,9 milioane de dolari și a altor 67,2 milioane de dolari pentru achiziționarea sisteme care sunt necesare dotării acesteia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel