Japonia menține deschise opțiunile de parteneriat pentru dezvoltarea avionului F-X

S.I. Catalin / 11 Martie 2020 / 18:45

Japonia, având mare nevoie de avioane noi pentru a-şi spori superioritatea aeriană, și-a exprimat anterior dorința de a achiziţiona avioane F-22A Raptor din Statele Unite.

Din păcate pentru Japonia, solicitarea a fost respinsă, deoarece avioanele de vânătoare de generaţia a V-a F-22 Raptor, proiectate de Lockheed-Martin, nu sunt disponibile pentru export. Astfel, Japonia a decis că trebuie să-şi lanseze propriul program pentru realizarea unui nou avion de vânătoare. Compania Mitsubishi Heavy Industries [MHI] a fost însărcinată să dezvolte un prototip, numit prim data ATD-X, apoi X-2 Shinshin ["Spirit"].

Prototipul dezvoltat de MHI a efectuat în jur de treizeci de zboruri, ceea ce  a făcut posibilă colectarea de date suficiente pentru o posibilă monitorizare a acestui program.

Apoi, recent, s-a sugerat că, ca parte a unui nou proiect numit F-X, Japonia se pregăteste să lanseze procesul de proiectare a unui nou avion de luptă, bazat pe X-2, în parteneriat cu o altă țară. Acest lucru a fost ulterior confirmat, la sfârşitul lunii ianuarie, de purtătorul de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării pentru publicaţia Jane, care a dezvăluit conceptul viitorului avion.

"Avioanele F-2 ale Forțelor Aeriene Japoneze vor trebui retrase din serviciu în jurul anului 2035. Prin urmare, vom dezvolta F-X, astfel încât să putem livra prima aeronavă înainte de începerea procesului de retragere din serviciu a aeronavelor F-2'', preciza la acel moment purtătorul de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării.

 

Japonia preferă SUA pentru dezvoltarea viitorului F-X

 

Purtătorul de cuvânt a adugand că Japonia continuă să poarte discuţii cu potențiali parteneri, și anume cu Statele Unite, cu Lockheed-Martin /Boeing și Regatul Unit (unde BAE Systems conduce proiectul de avioane de luptă de noua generație „Tempest", competitorul programului viitorului avion de luptă european SCAF [Future Combat Air System ]condus de Franța, Germania și Spania.

"Am dori să stabilim un cadru preliminar pentru parteneri până în decembrie anul viitor, când pregătim următorul buget pentru exercițiul financiar 2021", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării. În prezent, costul programului FX este estimat la 40 de miliarde de dolari pentru o sută de aeronave, precizează publicaţia Opex 360.

Pe 6 martie, cotidianul economic Nikkei a dezvăluit că, în cele din urmă, Japonia intenționa să aleagă Statele Unite pentru a dezvolta viitorului avion al forțelor aeriene F-X, în ciuda garanțiilor oferite de Regatul Unit cu privire la viitoarele actualizări ale aeronavelor.

"Este extrem de important să avem garanția că în viitor vom putea modifica și moderniza [noua aeronavă]", a spus Ţaro Kono, ministrul japonez al Apărării. 

Cotidianul japonez Nikkei susţine că Japonia a comparat ofertele venite din partea Statelor Unite şi Regatului Unit, hotărându-se în cele din urmă să aleagă oferta americană, deoarece ar fi garantat libertatea de a actualiza noile avioane după bunul plac. În cele din urmă, Japonia ar fi decis să selecteze Statele Unite, pentru programul viitorului avion F-X, ţinând cont şi de relaţiile pe care le are în materie de securitate şi apărare cu aceasta. O decizie oficială va fi luată în decursul acestui an, mai precizează cotidianul japonez.

Informaţia potrivit căreia Japonia a selectat deja Statele Unite pentru realizarea programului F-X a fost confirmată de oficialii japonezi pentru agenția de știri UPI, mai precizează Opex 360.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy