Japonia aprobă cheltuieli militare record și va permite exportul de arme ”made in Japan” pentru a scădea presiunea de pe stocurile SUA

Foto: Ceremonia de recepționare a primului F-35 de către Japonia. Sursă foto: Ministerul Apărării din Japonia
Foto: Ceremonia de recepționare a primului F-35 de către Japonia. Sursă foto: Ministerul Apărării din Japonia

Cheltuielile de apărare ale Japoniei vor crește cu peste 16% anul viitor, ca parte a unui buget militar record.

Japonia se confruntă cu o amenințare regională care ia forma Coreei de Nord, iar injecția de fonduri are scopul de a accelera desfășurarea rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Bugetul apărării adoptat de guvern va crește cheltuielile până la 56 de miliarde de dolari. Acest lucru va întări și mai mult Armata niponă cu avioane de luptă F-35 „stealth” și alte arme americane, pe măsură ce trupele japoneze cooperează din ce în ce mai mult cu aliații și își asumă roluri mai ofensive, scrie DW.

Bugetul apărării va fi de aproximativ 56 de miliarde de dolari în anul fiscal 2024, care începe în martie și marchează al doilea an al unui program de cinci ani de consolidare militară în cadrul unei noi strategii de securitate adoptată de guvernul primului ministru Fumio Kishida, în 2022.

Anunțul semnalează o schimbare majoră față de principiul postbelic al Japoniei de limitare a utilizării forței. Bugetul apărării face parte din planul bugetar național de 112,7 trilioane de yeni și are încă nevoie de aprobarea parlamentară.

 

Mișcarea japoneză, similară cu cea a Germaniei

 

Germania a căutat, de asemenea, să-și sporească cheltuielile și activitățile militare pentru epoca modernă în ultimele decenii. Cel mai recent și principal catalizator al acestui proces a fost invazia rusă a Ucrainei în 2022, după care Germania și-a majorat bugetul de apărare, ajungând la cheltuieli totale de puțin peste 60 de miliarde de euro în acest an (dacă includem și fondurile suplimentare care nu sunt prinse în bugetul federal).

Japonia intenționează să cheltuiască 43 de trilioane de yeni (300 de miliarde de dolari) până în 2027 pentru a-și consolida puterea militară. Bugetul apărării va crește în 2027 până la aproximativ 10 trilioane de yeni (70 de miliarde de dolari), un proces constant început acum 12 ani, dar accelerat după invazia rusă din Ucraina.

 

Japonia slăbește controalele asupra exporturilor de arme

Sistem de apărare antieriană de tip Patriot / US Navy

Japonia a relaxat, de asemenea, controalele exporturilor de arme, pentru prima dată în aproape un deceniu, după ce în 2014 a ridicat interdicția generală a tuturor exporturilor de echipamente militare. 

Mișcarea este prima revizuire majoră a interdicției la exportul de arme, de când interdicția a fost relaxată în 2014. 

Japonia va putea acum „să exporte arme produse pe plan intern licențiate de o companie străină în țara care eliberează licența”, a declarat un oficial de securitate națională din biroul primului ministru pentru agenția de presă AFP.

Este o mișcare care ar prelua din povara pusă pe industria de apărare americană, întrucât Armata SUA va putea primi rachete produse în Japonia, care pot fi utilizate pe sistemele antirachetă Patriot.

Acest lucru, la rândul său, ar putea ajuta SUA cu proviziile în scădere pe fondul donațiilor grele către Ucraina.

Cu toate acestea, se așteaptă ca Japonia să stipuleze că rachetele pe care le vinde Washingtonului trebuie să fie staționate doar în regiunea Indo-Pacific, dar chiar și așa, mutarea ar putea permite Washingtonului să mute muniția pe care o are în prezent în Asia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel