După mai mulţi ani de negocieri, Israelul intenționează să ofere acces la ''codul sursa'' pentru integrarea sistemului Iron Dome în arhitectura de apărare antiaeriană a SUA

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata israeliană și U.S. Army iau măsuri pentru a integra cele două baterii ale unui sistem Iron Dome în arhitectura de apărare antiaeriană a SUA.

 

Armata SUA operează în prezent două baterii ale sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome, pe care le numește mai nou Iron Dome Defense System-Army (IDDS-A), în timp ce lucrează separat la dezvoltarea de noi capacităţi de apărare antiaeriană şi antirachetă în cadrul programului Indirect Fires Protection Capability (IFPC).

Pentagonul a subliniat că nu va mai cumpăra mai multe sisteme Iron Dome, în parte din cauza faptului că anterior Armata Israelului nu a fost dispusă să ofere Statelor Unite ''codul sursă'' pentru aceste sisteme - o componentă esenţială pentru interoperabilitatea acestora cu celelalte sisteme de apărare aeriană ale SUA.

În baza unui acord semnat în 2019, Israel a vândut două baterii Iron Dome către Statele Unite, prima fiind livrată la sfârșitul anului 2020 și a două în ianuarie 2021. De atunci, armata SUA a lucrat pentru a integra Iron Dome în sistemul său stratificat de apărare antiaeriană.

În martie 2020, armata SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nu a primit acces la cod sursă al sistemului Iron Dome. SUA au precizat atunci că, Iron Dome nu poate fi parte a sistemului integrat de comandă pentru apărare aeriană și antirachetă (America’s Integrated Battle Command System – IBCS), ceea ce face achiziția puțin probabilă.

Oficialii armatei SUA au solicitat anterior „codul sursă” al sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome, care furniza informații de natură tehnică, dar Israelul a refuzat să furnizeze codul care detaliază modul în care funcționează sistemul - o componentă necesară pentru integrarea sistemelor de apărare ale celor două țări.

 

Israelul dă semne că este dispus să ofere „codul sursă” pentru a face sistemul Iron Dome interoperabil cu sistemului integrat de comandă pentru apărare aeriană al U.S. Army

 

Dar, la 30 mai 2023, la un eveniment organizat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, Moshe Patel, care conduce Organizația de Apărare Antirachetă din Israel, a declarat că, în opinia sa, limitările relevante privind schimbul de informații între cele două țări au fost rezolvate.

,,Pot să vă spun că recent am rezolvat toate chestiunile și problemele anterioare și le vom oferi soluțiile potrivite și tot ceea ce au nevoie pentru a integra pe deplin Iron Dome în cadrul sistemelor lor", a declarat Patel ca răspuns la o întrebare referitoare la faptul dacă el crede că Iron Dome poate fi parte a sistemului integrat de comandă pentru apărare aeriană și antirachetă, precizează publicaţia DefenseNews.

IBCS, care este sistemul de comandă și control al armatei SUA, va conecta în reţea senzorii și interceptorii pe câmpul de luptă. Oficialii armatei au susținut că, dacă un sistem nu se poate conecta cu IBCS, nu poate face parte din arhitectura de apărare aeriană și antirachetă a U.S. Army.

Anterior, U.S. Army a desfășurat o baterie a sistemului Iron Dome în Guam pentru o perioadă scurtă de timp pentru a-i evalua capacitatea într-un mediu operațional.

Tom Karako, expert în apărare antirachetă la CSIS, a declarat la începutul acestui an că Iron Dome nu poate fi integrat în viitoarea rețea de apărare antiaeriană și antirachetă a armatei SUA până când Israelul nu oferă acces la codul sursă, securitatea cibernetică fiind o preocupare majoră.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel