Înlocuitorul legendarelor elicoptere americane UH-60 Black Hawk: Defiant-X și-a recunoscut înfrângerea în fața V-280 Valor

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Elicopterele Defiant-X și V-280 Valor care au concurat în competiția de înlocuire a Black Hawk. Sursă foto: U.S. Military District @YouTube captură foto
Elicopterele Defiant-X și V-280 Valor care au concurat în competiția de înlocuire a Black Hawk. Sursă foto: U.S. Military District @YouTube captură foto

Departamentul Apărării al SUA a decisi în decembrie 2022 că înlocuitorul legendarelor elicoptere UH-60 Black Hawk va fi soluția propusă de Bell - elicopterul V-280 Valor. Decizia a nemulțumit teribil gigantul Sikorsky - Boeing care a propus proiectul Defiant-X.

Astfel, ca urmare a deciziei, Bell a primit din partea Forțelor Terestre americane (US Army) un contract de 232 milioane de dolari – prima tranșă din ceea ce ar putea fi o afacere de 7,1 miliarde de dolari. Avansul este pentru dezvoltare și un pentru lot inițial de aeronave.

Sikorsky - Boeing au contestat decizia și au lansat un val de acuze către oficialii americani.

„Datele și discuțiile purtate ne fac să credem cu tărie că propunerile noastre în cadrul programului nu au fost evaluate în mod constant pentru a oferi cea mai bună soluție pentru Armata SUA, pentru soldații noștri și pentru contribuabilii americani”, se arată într-o declarație comună a celor de la Sikorsky și Boeing, publicată la finalul lui 2022.

Cele două companii au adăugat că Defiant-X ar fi fost o soluție mai capabilă, dând de înțeles totodată că propunerea lor era mai avantajoasă financiar.

S-a scris intens ulterior că Sikorsky - Boeing vor acționa în instanță Armata SUA ca urmare a decizie.

 

Sikorsky - Boeing recunosc în cele din urmă înfrângerea Defiant-X în fața V-280 Valor pentru contractul gigant de înlocuire a legendarelor elicoptere UH-60 Black Hawk

 

Potrivit presei de specialitate de peste ocean, printre care Defense News și Breaking Defense, Sikorsky și Boeing au renunțat la ideea de a acționa în instanță Armata SUA.

Cele două companii au anunțat oficial că nu vor bloca programul Future Long-Range Assault Aircraft prin acțiuni în instanță, dar și-au reiterat poziția privind profunda dezamăgire ca urmare a deciziei de a alege soluția propusă de Bell. 

„Suntem dezamăgiți și rămânem convinși că oferta noastră - Definat-X - a fost superioară în ceea ce privește avantajele financiare, cât și tehnologic”, se arată într-un comunicat oficial.

Sikorsky a mai adăugat că se va axa de acum pe câștigarea viitoarei licitații pentru un nou tip de avion de recunoaștere în programul  Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA), precum și pe competiția pentru modernizarea actualelor elicoptere Balck Hawk.

Oficialii americani au admis că oferta Sikorsky - Boeing cu Defiant-X era mai avantajoasă din punct de vedere financiar, însă era inferioară la capitole tehnice oferte alese - Bell cu V-280 Valor.

 

Despre V-280 Valor - marele câștigător care va înlocui elicopterele Black Hawk

 

2. V-280 Valo... (v-280-valor_32920000.jpg)Elicoptere V-280 Valor. Foto: Aviation International News

Bell a dezvăluit pentru prima dată V-280 în 2013. Spre deosebire de predecesorul său, V-22, motoarele de la capătul aripii sale sunt fixe, o realizare care se presupune că va reduce costurile de întreținere.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomaniaO poți instala de aici: iOS (App Store)  Android (Magazin Play)    

Cu o masă de 8 tone [gol], V-280 poate transporta până la 14 militari complet echipați, cu o viteză de croazieră de 520 km/h. În funcție de configurație, raza de acțiune (combat range) este între 925 și 1500 km.

Aeronava care va înlocui UH-60 Black Hawk cu V-280 Valor, are deocamdată numele generic Long-Range Assault Aircraft (FLRAA).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel