Dispută în SUA după ce V-280 a învins Defiant-X și va fi marele înlocuitor al legendarelor Black Hawk. Rezultatul - aprig contestat

Darius Muresan |
Data publicării:
Defiant-X. Foto: Sikorsky - Boeing
Defiant-X. Foto: Sikorsky - Boeing

În luna decembrie a anului trecut SUA au anunțat că înlocuitorul legendarelor elicoptere UH-60 Black Hawk vor fi elicopterele V-280 Valor produse de compania Bell. Acestea au învins în marea „finală” Defiant-X al Sikorsky - Boeing.

Astfel, ca urmare a deciziei, Bell a primit din partea Forțelor Terestre americane (US Army) un contract de 232 milioane de dolari – prima tranșă din ceea ce ar putea fi o afacere de 7,1 miliarde de dolari. Avansul este pentru dezvoltare și un pentru lot inițial de aeronave.

Doar că decizia nu a fost deloc bine primită de Sikorsky și Boeing care au concurat cu Defiant-X - un elicopter dezvoltat de cei doi giganți.

Astfel, în ultimele zile ale lui 2022, Sikorsky - Boeing au contestat decizia și au lansat un val de acuze către oficialii americani.

„Datele și discuțiile purtate ne fac să credem cu tărie că propunerile noastre în cadrul programului nu au fost evaluate în mod constant pentru a oferi cea mai bună soluție pentru Armata SUA, pentru soldații noștri și pentru contribuabilii americani”, se arată într-o declarație comună a celor de la Sikorsky și Boeing, publicată la finalul lui 2022, arată Defense One

Cele două companii au adăugat că Defiant-X ar fi fost o soluție mai capabilă, dând de înțeles totodată că propunerea lor era mai avantajoasă financiar. „Rămânem încrezători că Defiant X e elicopterul de care Armata SUA are nevoie pentru a-și îndeplini misiunile atât de complexe din zilele noastre, dar și din viitor”, conchid Sikorsky și Boeing.

 

Defiant-X - înfrâng în cursa pentru înlocuirea Black Hawk

 

2. Defiant-X,... (defiant-x_61452400.jpg)

Defiant-X, imagine concept. Foto: Sikorsky - Boeing

Producătorii susțin că Defiant X ar fi cel mai rapid, manevrabil și viabil elicopter de asalt din istorie, care va revoluționa modul în care armata va face față amenințărilor începând din 2035.

Utilizând un sistem rotor coaxial rigid și o elice propulsoare, Defiant X încorporează tehnologia Sikorsky X2 care îi permite să funcționeze la viteze mari păstrând în același timp avantajele specifice pilotării la viteze reduse. Această capacitate critică oferă aeronavei manevrabilitate și viabilitate sporite în mediile complexe de luptă aeriană, permițându-i pătrunderea în adâncimea apărării inamice și reducându-i expunerea la focul inamic.

 

V-280 Valor - mare câștigător

 

3. V-280 Valo... (elicopter-bell-v-280_14812000.jpg)

V-280 Valor, foto: Bell

Bell a dezvăluit pentru prima dată V-280 în 2013. Spre deosebire de predecesorul său, V-22, motoarele de la capătul aripii sale sunt fixe, o realizare care se presupune că va reduce costurile de întreținere.

Cu o masă de 8 tone [gol], V-280 poate transporta până la 14 militari complet echipați, cu o viteză de croazieră de 520 km/h. În funcție de configurație, raza de acțiune (combat range) este între 925 și 1500 km.

Aeronava care va înlocui UH-60 Black Hawk cu V-280 Valor, are deocamdată numele generic Long-Range Assault Aircraft (FLRAA).

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE DECIZIA SUA: Înlocuitorul legendarelor Black Hawk; Tilrotorul V-280 Valor e „alesul” pentru Forțele Terestre ale SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel