Industria turcă de apărare ar vrea să producă componente pentru avioanele F-35 în Bulgaria

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Companiile turce din domeniul industriei de apărare, contractate pentru a produce piese şi componente pentru avioanele de vânătoare americane F-35, au în vedere mutarea producției în Bulgaria pentru a evita posibilele sancțiuni impuse de Washington, după ce Turcia a fost suspendată din programul de producție comună F-35, potrivit Ahval News.com şi BulgarianMilitary.com.

Procesul de excludere a Turciei din programul american de avioane invizibile F-35 a început din cauza deciziei acesteia de a cumpăra sisteme de apărare antiaeriană ruseşti S-400.

După amenințările cu sancţiuni, Statele Unite au trecut la acţiuni pentru a condamna cumpărarea de către Turcia a sistemelor de apărare antiaeriană ruseşti S-400. Participarea Ankarei la programul de dezvoltare a avionului de luptă american F-35 a fost suspendată şi procesul de excludere a început, a anunţat Casa Albă într-un comunicat pe 17 iulie 2019.

Opt contractori turci care au construit 937 de piese şi componente pentru F-35 (părţi din fuzelaj, trenul de aterizare şi display-uri din cabina de pilotaj) - Alp Aviation, Ayesas, Havelsan, Roketsan și Tubitak-SAGE, Turkish Aerospace Industries (TAI), Kale Aerospace și Fokker Elmo - au fost direct afectați de decizia Washingtonului de a anularea rolului Turciei în producția comună de avioane invizibile F-35.

Citeşte şi:Turcia va ajuta SUA să studieze impactul sistemelor S-400 asupra avioanelor de luptă F-35?

Participarea Ankarei la programul de dezvoltare a avionului de luptă american F-35 a fost suspendată şi procesul de excludere a început, după ce Turcia a primit prima livrare de sisteme de rachete rusești S-400, în iulie 2019.

 

Turcii ar putea produce componente pentru F-35 în Bulgaria

 

Statele Unite s-ar opune ca Turcia, stat membru NATO, să cumpere sistemul rusesc de rachete sol-aer S-400, despre care afirmă că nu este compatibil cu sistemele Alianţei şi că va ajuta la descoperirea unor secrete tehnologice ale avioanelor militare americane F-35.

Presa turcă a relatat, joi, citând mai multe surse familiarizate cu subiectul, că companiile turce din domeniul industriei de apărare au avut în vedere alternative pentru a face faţă unui posibil embargou american. Unele companii au început chiar să caute facilități în Bulgaria, unde pot continua să producă piese pentru programul F-35, a precizat cotidianul turc Dünya, citat de Ahval News.

Alternativa privind mutarea producţie pe teritoriul alte ţării a fost luată în considerare pentru a nu pierde experiența acumulată până acum la fabricarea pieselor pentru avioanele F-35, a spus o sursă anonimă pentru cotidianul turc Dünya.

Sursa a spus că sancțiunile americane vizează Turcia, dar nu și companiile turce, și, prin urmare, mutarea producției în Bulgaria ar putea ajuta Turcia să beneficieze în continuare de câștigurile pe care le-a obținut prin participarea la programul F-35.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel