Industria de apărare începe să tureze. Morawiecki: Creștem capacitățile de producție, am discutat și cu președintele Iohannis. ”Polonia va obține fonduri uriașe de la Bruxelles”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Aflat în România cu ocazia ședinței comune a Guvernelor român şi polonez, premierul Mateusz Morawiecki a fost primit și la Cotroceni, pentru convorbiri cu președintele Klaus Iohannis.

La conferința de presă comună de după discuțiile de la Palatul Cotroceni, premierul polonez Mateusz Morawiecki a ținut să precizeze că România și Polonia sunt, practic, cei mai importanți piloni ai NATO în estul Europei împotriva acțiunilor agresive ale Federației Ruse.

”Nu vrem să facem parte din sfera de influență a Rusiei. De fapt, nu vrem să fin în nicio sferă de influență. Suntem, împreună cu românia, într-o alianță care este cea mai puternică din istorie -NATO (...) Așezarea geopolitică a României și Poloniei ne predestinează să cooperăm foarte strâns”, a explicat premierul polonez.

 

Polonia va crește capacitățile de producție a industriei de apărare

Obuzier autopropulsat ”Krab”

Premierul Morawiecki a declarat că, în urma negocierilor purtate la Comisia Europeană, Polonia va obține fonduri ”uriașe, de multe miliarde de zloți” pentru creșterea capacităților de producere a muniției.

”Deoarece capacitatea Poloniei de producție este mult prea scăzută, am vorbit despre acest lucru cu președintele Iohannis. Și în Polonia, și în România multe întreprinderi (din industria de apărare n.r.) au fost închise în trecut, iar noi dorim să revenim la fostele capacități de producție”.

Șeful executivului polonez a dat exemplul obuzierului autopropulsat Krab de 155 mm și a Transportorului blindat Rosomak, ambele de producție poloneză, care sunt folosite cu succes pe frontul din Ucraina, dar, așa cum sublinia și Morawiecki, suferă de lipsa muniției produsă de europeni. ”SUA încearcă acum să crească rapid producția. Guvernul polonez va atrage, din fonduri europene, miliarde de zloți pentru producerea de muniție”, a mai declarat prim-ministrul Poloniei.

Trebuie spus că UE își propune să furnizeze Ucrainei aproape 1 milion de obuze, fiind aprobat planul de cumpărare și producere ”la comun” a muniției.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni asupra unui plan de 2 miliarde de euro pentru a-și ataca stocurile și pentru a cumpăra în comun obuze de artilerie extrem de necesare pentru Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel