UE își propune să furnizeze Ucrainei aproape 1 milion de obuze și aprobă planul de cumpărare ”la comun” a muniției

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni asupra unui plan de 2 miliarde de euro pentru a-și ataca stocurile și pentru a cumpăra în comun obuze de artilerie extrem de necesare pentru Ucraina.

Oficialii europeni spun că Uniunea își propune să furnizeze Ucrainei 1 milion de obuze în următoarele 12 luni, în timp ce Kievul pledează pentru mai multă putere de foc pentru a lupta împotriva ofensivei rusești.

Kievul s-a plâns că forțele sale trebuie să economisească puterea de foc, deoarece invazia Rusiei s-a transformat într-un război de uzură.

Ucraina dorește 350.000 de obuze pe lună pentru a-și ajuta trupele să rețină atacul Moscovei și să le permită să lanseze noi contraofensive mai târziu în cursul anului.

Înainte de a semna acordul, șeful UE pentru politică externă Josep Borrell a spus că trebuie să existe un acord, „altfel, vom avea dificultăți în a continua să furnizăm arme Ucrainei”.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat că dorința Uniunii este să furnizeze un milion de obuze, dar cifra nu a fost încă concordată la nivelul statelor membre.

„Este posibil să nu reușim să ajungem la această cifră”, a spus el.

 

Ce conține planul pentru muniții

 

Prima parte a planului implică angajarea unei finanțări de miliard de euro, distribuită statelor membre, pentru a încerca să convingă statele UE să-și trimită muniția direct din stocurile proprii. Termen de livrare: luna mai.

În a doua parte, blocul ar urma să folosească încă 1 miliard de euro pentru a comanda obuze de 155 de milimetri pentru Ucraina, ca parte a unui impuls masiv de achiziții comune menit să stimuleze firmele de apărare din UE să intensifice producția.

Cumpărarea de arme la comun la această scară este un pas major pentru UE în direcția coordonării mai eficiente a unei politici pentru apărare și securitate comună. 

Țările s-au certat pe detalii, scrie Reuters, cum ar fi cine ar trebui sî negocieze comenzile - Agenția de Apărare sau statele membre, și dacă ar trebui să cumpere doar de la producătorii din Europa.

Diplomații au spus că planul pus pe masă vizează trimiterea în Ucraina a primului lot obuze, în valoare de 1 miliard de euro, până la sfârșitul lunii mai și semnarea contractelor comune până la începutul lunii septembrie.

Furnizarea de obuze în Ucraina se derulează prin intermediul Instrumentului european pentru pace (European Peace Facility), care include, spre exemplu, asistența acordată forțelor ucrainene prin misiunea de pregătire militară a UE, EUMAM Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel