Industria americană de apărare face mari progrese în ceea ce privește înlocuirea Bradley cu tancuri ușoare și vehicule de luptă robotizate

S.I. Catalin |
Data publicării:

Mobile Protected Firepower (MPF) este un program al U.S. Army care vizează achiziționarea unui vehicul de luptă modern. MPF se numără printre cele trei programe militare care au ca obiectiv înzestrarea forțelor terestre americane cu blindate ușoare care să înlocuiască vehiculele Bradley și care să răspundă cerințelor U.S. Army.

U.S. Army a anunțat la jumătatea anului 2023 că va numi vehiculul rezultat în urma derulării programului Mobile Protected Firepower (MPF) drept M10 Booker în onoarea a doi soldați curajoși care au servit SUA în doua războaie diferite.

Numele Booker îi poartă atât sergentul Devon A. Booker, un tanchist care a murit în timpul unei misiuni desfășurate în Irak, în 2003, cât și soldatul Robert D. Booker, un infanterist care a murit în Tunisia în 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cunoscut și sub numele de vehicul de luptă M-10 Booker, acesta este conceput pentru a neutraliza pozițiile inamice, buncărele și amenințările blindate în timpul operațiunilor ofensive. Cântărind aproximativ 38 de tone, dispune de un tun principal de 105 mm și sprijină echipele de luptă ale brigăzilor de infanterie prin suprimarea și distrugerea fortificațiilor inamice.



În ciuda capacităților sale asemănătoare cu cele ale unui tanc, U.S. Army se referă la el că la un vehicul cu șenile pentru a-l distinge de tancurile tradiționale sau chiar îl consideră a fi un tanc ușor.

Tancul ușor este "un vehicul blindat care are rolul de a sprijini brigăzile de infanterie prin suprimarea și distrugerea fortificațiilor, tranșeelor și, în al doilea rând, oferind apoi protecție împotriva vehiculelor blindate inamice", a declarat pentru Defense News generalul Glenn Dean, coordonator în cadrul programului pentru sisteme de luptă terestre.

Primele vehicule au fost livrate armatei SUA în luna noiembrie pentru a fi supuse testelor în vederea planificării transferului către forțele terestre americane în 2024.

General Dynamic Land Systems are un contract pentru livrarea inițială a 26 de vehicule, dar armata SUA poate cumpăra până la 70 de Booker în plus în timpul fazei inițiale de producție, potrivit Defense News.

Concurenți din industrie construiesc prototipuri ale vehiculului mecanizat de luptă XM30. XM30 se vrea a fi un alt înlocuitor propus U.S. Army pentru Bradley - un blindat ușor care a fost în serviciu de la începutul anilor 1980.

Americanii de la Rheinmetall Vehicles și General Dynamics Land Systems au fost selectați în 2023 din cinci ofertanți în total pentru a continua programul. Aceștia sunt așteptați să livreze prototipuri la sfârșitul anului 2024.

Planurile actuale prevăd ca U.S. Army să selecteze un câștigător până în anul fiscal 2027, iar livrarea primelor blindate XM30 să înceapă în anul fiscal 2029.

Un nou tanc ușor și un nou vehicul de luptă vor ajuta forțele terestre americane să adauge putere de foc și să îmbunătățească mobilitatea trupelor. Dar, pentru a răspunde la o serie de noi amenințări pe un viitor câmp de luptă mai complex, U.S. Army se orientează, de asemenea, către vehicule robotizate care să servească drept "wingmen" pentru echipajele vehiculelor existente.



Trecerea de la blindate ușoare la vehicule robotizate este tot mai aproape



McQ, Textron Systems, General Dynamics Land Systems și Oshkosh Defense au fost selectate în septembrie de către U.S. Army pentru a construi prototipuri de vehicule de luptă robotizate ușoare până în august 2024 pentru a fi analizate de  Pentagon, potrivit Defense News. RCV-L este una dintre primele platforme robotizate și va servi ca ''cercetaș'' sau ''gardian'' pentru vehiculele cu echipaj uman.



U.S. Army intenționează să aleagă una dintre cele patru companii în anul fiscal 2025 pentru a continua în faza a doua. Această fază va necesita ca firma să livreze nouă prototipuri ale unor vehicule de luptă robotizate până în 2026 și să le declare operaționale până în 2028.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel