Indonezia a vrut avioane F-35, dar SUA au oferit în schimb F-16 sau F / A-18

S.I. Catalin / 04 noi 2020 / 16:16

Statele Unite au respins intenţia și solicitarea Indoneziei de a achiziționa avioane F-35, iar în schimb vor ca Jakarta să cumpere avioane  F-16 Block 70/72 sau orice alt avion american echivalent cu acesta, cum ar fi cea mai nouă versiune a avionului F / A-18 Super Hornet.

Insistența lui Jakarta asupra F-35 poate fi o manevră pentru Washington să respingă propunerea, astfel încât Jakarta să poată continua achiziția Sukhoi Su-35 pentru care a fost deja semnat un acord în 2018, potrivit Defense World.

Decizia SUA a fost comunicată atunci când ministrul indonezian al Apărării, Prabowo Subianto, a vizitat Washingtonul la 15 octombrie 2020. Lui Prabowo i s-a spus că pentru avioanele F-35 exista o listă lungă de așteptare de nouă ani, dar pentru a nu aştepta atât de mult, Indonezia ar trebui să achiziționeze un avion de generație 4 +, precum F-16, potrivit ambasadorului indonezian în SUA, Muhammad Lutfi, care a informat presa indoneziană despre discuțiile bilaterale în timpul vizitei lui Subianto în SUA.

Vorbind în timpul unei conferințe de presă din 2 noiembrie, Lutfi, citat de CNN Indonesia, a precizat că Indonezia trebuie să cumpere mai întâi cele mai noi versiuni ale unor avioane de generaţia a 4-a, cum ar fi F-16 Block 72 şi mai apoi avioane F-35.

Ambasadorului indonezian a mai precizat că în timpul vizitei efectuate în Statele Unite, ministrul apărării Prabowo Subianto a primit din partea oficialilor americani promisiunea că Indonezia poate achiziţiona un alt avion de generaţia a 4-a, echivalent cu F-16, şi anume F / A-18 Super Hornet – un avion pe care compania americană Boeing încercă să-l vândă și altor state asiatice.

Ministrul adjunct al Apărării din Indonezia, Sakti Wahyu Trenggono, a declarat anterior că Ministerul Apărării aflat sub conducerea lui Prabowo a început să fie interesat de avioanele F-35, deoarece a încercat să găsească o alternativă la avioanele ruseşti Su-35, contract care ar fi fost abandonat din cauza unor presiuni venite din partea Washington.

La începutul lunii martie, precizam într-o scurtă analiză că Rusia neagă informaţiile potrivit cărora Indonezia a anulat contractul pentru achiziționarea de avioane de vânătoare Su-35, dar un înalt oficial din ministerul indonezian al Apărării a dat de înţeles că Jakarta ar vrea avioane americane de generaţia a V-a F-35 Lightning II.

Indonezia intenționa să achiziționeze un număr de 11 avioane Su-35. Fără să existe o informare oficială, o parte din media rusă a transmis, citând surse de la Jakarta, că țara din sud-estul Asiei ar fi renunțat la această decizie.

 

Presiuni din partea Statelor Unite ?

 

Washingtonul a oferit cea mai recentă și mai avansată versiune a avionului de luptă F-16, F-16 Viper, ca alternativă la avioanele ruseşti Su-35. În schimb, Jakarta era interesată să achiziţioneze cel mai avansat şi cel mai scump avion american de vânătoare, disponibil la export, F-35.

Afirmaţiile ruşilor potrivit cărora Statele Unite ar fi făcut presiuni asupra Indoneziei să renunţe la contractul pentru avioanele de vânătoare ruseşti Su-35, infirmate la momentul respectiv chiar de ministrul adjunct al Apărării al Indoneziei, Sakti Wahyu Trenggono.

Oficialul din ministerul indonezian al Apărării a precizat atunci, clar şi răspicat, că Jakarta ar putea lua în calcul o posibilă achiziţie a unor avioane F-35 Lightning II, produse de compania americană Lockheed Martin, pentru a răspunde cerințelor Forțelor Aeriene Indoneziene de a avea în dotare avioane de ultimă generaţie.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy