Indonezia a vrut avioane F-35, dar SUA au oferit în schimb F-16 sau F / A-18

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite au respins intenţia și solicitarea Indoneziei de a achiziționa avioane F-35, iar în schimb vor ca Jakarta să cumpere avioane  F-16 Block 70/72 sau orice alt avion american echivalent cu acesta, cum ar fi cea mai nouă versiune a avionului F / A-18 Super Hornet.

Insistența lui Jakarta asupra F-35 poate fi o manevră pentru Washington să respingă propunerea, astfel încât Jakarta să poată continua achiziția Sukhoi Su-35 pentru care a fost deja semnat un acord în 2018, potrivit Defense World.

Decizia SUA a fost comunicată atunci când ministrul indonezian al Apărării, Prabowo Subianto, a vizitat Washingtonul la 15 octombrie 2020. Lui Prabowo i s-a spus că pentru avioanele F-35 exista o listă lungă de așteptare de nouă ani, dar pentru a nu aştepta atât de mult, Indonezia ar trebui să achiziționeze un avion de generație 4 +, precum F-16, potrivit ambasadorului indonezian în SUA, Muhammad Lutfi, care a informat presa indoneziană despre discuțiile bilaterale în timpul vizitei lui Subianto în SUA.

Vorbind în timpul unei conferințe de presă din 2 noiembrie, Lutfi, citat de CNN Indonesia, a precizat că Indonezia trebuie să cumpere mai întâi cele mai noi versiuni ale unor avioane de generaţia a 4-a, cum ar fi F-16 Block 72 şi mai apoi avioane F-35.

Ambasadorului indonezian a mai precizat că în timpul vizitei efectuate în Statele Unite, ministrul apărării Prabowo Subianto a primit din partea oficialilor americani promisiunea că Indonezia poate achiziţiona un alt avion de generaţia a 4-a, echivalent cu F-16, şi anume F / A-18 Super Hornet – un avion pe care compania americană Boeing încercă să-l vândă și altor state asiatice.

Ministrul adjunct al Apărării din Indonezia, Sakti Wahyu Trenggono, a declarat anterior că Ministerul Apărării aflat sub conducerea lui Prabowo a început să fie interesat de avioanele F-35, deoarece a încercat să găsească o alternativă la avioanele ruseşti Su-35, contract care ar fi fost abandonat din cauza unor presiuni venite din partea Washington.

La începutul lunii martie, precizam într-o scurtă analiză că Rusia neagă informaţiile potrivit cărora Indonezia a anulat contractul pentru achiziționarea de avioane de vânătoare Su-35, dar un înalt oficial din ministerul indonezian al Apărării a dat de înţeles că Jakarta ar vrea avioane americane de generaţia a V-a F-35 Lightning II.

Indonezia intenționa să achiziționeze un număr de 11 avioane Su-35. Fără să existe o informare oficială, o parte din media rusă a transmis, citând surse de la Jakarta, că țara din sud-estul Asiei ar fi renunțat la această decizie.

 

Presiuni din partea Statelor Unite ?

 

Washingtonul a oferit cea mai recentă și mai avansată versiune a avionului de luptă F-16, F-16 Viper, ca alternativă la avioanele ruseşti Su-35. În schimb, Jakarta era interesată să achiziţioneze cel mai avansat şi cel mai scump avion american de vânătoare, disponibil la export, F-35.

Afirmaţiile ruşilor potrivit cărora Statele Unite ar fi făcut presiuni asupra Indoneziei să renunţe la contractul pentru avioanele de vânătoare ruseşti Su-35, infirmate la momentul respectiv chiar de ministrul adjunct al Apărării al Indoneziei, Sakti Wahyu Trenggono.

Oficialul din ministerul indonezian al Apărării a precizat atunci, clar şi răspicat, că Jakarta ar putea lua în calcul o posibilă achiziţie a unor avioane F-35 Lightning II, produse de compania americană Lockheed Martin, pentru a răspunde cerințelor Forțelor Aeriene Indoneziene de a avea în dotare avioane de ultimă generaţie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel