Incursiunea a aproape 150 de avioane militare chineze în zona de apărare a Taiwanului sperie insula. Taipeiul înțelege pericolul și e „în alertă”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Avioane chineze J-10, în formație. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Avioane chineze J-10, în formație. Sursă foto: Ministerul Apărării din China

Taiwanul a condamnat marţi recenta incursiune de amploare a Chinei în zona sa de apărare aeriană, avertizând că aceste acţiuni subminează pacea regională.

"Taiwanul trebuie să fie în alertă câtă vreme China merge prea departe", a declarat premierul taiwanez Su Tseng-chang reporterilor pe marginea unei reuniuni parlamentare.

 

Aproape 150 de avioane militare ale Chinei, în doar 4 zile. Ieri Beijingul a bătut recordul: 56 de avioane spre Taiwan

 

Potrivit agenției de presă Agerpres, care citează presa internațională, ar fi vorba de aproape 150 de avioane militare chineze.

Luni, 4 octombrie, China a trimis 56 de avioane spre Zona de Identificare a Apărării Aeriene din sud-vestul Taiwanului, marcând un nou record al numărului de zboruri zilnice ale avioanelor de război deasupra Taiwanului după ce Ministerul Apărării din insulă a început să emită astfel de rapoarte în septembrie 2020.

Incursiunea de luni a Chinei a fost mai amplă decât cea de vineri când au pătruns 38 de avioane şi sâmbătă 39, ambele reprezentând un număr record. Duminică, 16 avioane de război chineze au fost de asemenea observate în zona de apărare aeriană a Taiwanului.

"Lumea vede cum China a subminat în mod repetat pacea regională şi a făcut presiuni asupra Taiwanului", a adăugat Su.

Consiliul Afacerilor Continentale, agenţia guvernamentală din Taiwan pentru politicile cu Beijingul, a cerut luni noapte Beijingului să oprească imediat astfel de "acţiuni provocatoare non-paşnice şi iresponsabile".

 

SUA cer Chinei să înceteze presiunea militară asupra Taiwanului



La Washington, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus: "Îndemnăm Beijingul să înceteze presiunea sa militară, diplomatică şi economică şi constrângerea împotriva Taiwanului".

"Şi avem un interes permanent pentru pace şi stabilitate în Strâmtoarea Taiwan. De aceea vom continua să asistăm Taiwanul în menţinerea unei capacităţi suficiente de autoapărare", a mai declarat Psaki într-un briefing de presă.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră insula democratică autoguvernată parte din teritoriul său, notează sursa citată.

Agenţia dpa mai scrie că relaţiile dintre Taiwan şi China au devenit mai tensionate după ce preşedintele chinez Xi Jinping a cerut Taiwanului, în ianuarie 2019, reunificarea cu China, cu forţa dacă este necesar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel