Încet, dar sigur, marina militară americană își îndreaptă atenția spre Arctica

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pe 5 ianuarie, Forțele Navale americane (US Navy) și-au lansat Planul strategic pentru zona arctică (numită “Arctica albastră”), trasând elementele importante ale abordării problematicii militare pentru următorii 20 de ani, perioadă în care  regiunea va deveni mai accesibilă și mai navigabilă.

Potrivit comunicatului oficial al Marinei, documentul explică în linii mari modul în care, US Navy va folosi puterea navală în cadrul forțelor întrunite, echipelor interagenții și în cooperare cu aliații și partenerii. De asemenea, provoacă echipa  Marină – Infanterie Marină – Gardă de Coastă să evolueze și să își extindă spectrul de capabilități integrate pentru îndeplinirea durabilă a intereselor naționale în regiune.

Secretarul US Navy, Kenneth J. Braithwaite, a precizat că, „acest plan ghidează modul în care Departamentul va continua să asigure nivelurile și tipurile potrivite de prezență, la suprafața și sub apa arctică, asigurându-se că America este pregătită să concureze eficient pentru a menține echilibrele de putere favorabile”.

Documentul aduce în atenție creșterea activității maritime a unor state arctice și non-arctice, cum ar fi Rusia și China, care își folosesc forțele navale pentru a-și proteja interesele naționale și suveranitatea, dezvoltându-și în același timp capacitatea de a-și proiecta puterea.

„Rusia investește masiv pentru creșterea sectoarelor de apărare și economic din Arctica, rezultând o militarizare multistrat a flancului său nordic”, se precizează în document.

2. -imagine fara descriere- (blue-arctic_59331700.jpg)

În funcție de evoluția situației, Departamentul Marinei își va adapta măsurile privind forțele staționate permanent, forțele de rotație, forțele dislocate temporar, echipamentele pre-poziționate, stocurile și infrastructura de bază din regiune.

Planul mai prevede, printre altele, îmbunătățirea pregătirii forței arctice, intensificarea exercițiilor cu aliații și partenerii din și în jurul zonei arctice, precum și dezvoltarea infrastructurii de coastă, a facilităților portuare și aerodromurilor de-a lungul întregii regiuni, considerate critice pentru proiecția forței.

Arctica este o regiune strategică cu o importanță geopolitică și globală în creștere, care are potențialul de a conecta aproape 75% din populația lumii. Aici se află aproximativ 30% din rezervele mondiale de gaze naturale nedescoperite, 13% din rezervele mondiale de petrol, precum și minerale rare în valoare de un trilion de dolari.

O Arctică albastră oferă ideea generală că Oceanul Înghețat se transformă treptat de la „alb” la „albastru”, apele devenind mai navigabile, ceea ce va permite națiunilor să acceseze noi rute maritime, resurse și piețe, se precizează în comunicatul US Navy.

Comentariul autorului: Experții militari, în marea lor majoritate, sunt de acord că pentru a controla situația într-o anumită zonă trebuie să existe trupe dislocate acolo. În cazul mărilor și oceanelor, marina militară este cea care permite exercitarea controlului.

Din acest punct de vedere, SUA a înregistrat în Arctica  o anumită întârziere față de Rusia, aceasta din urmă intensificând militarizarea în ultimii 5-6 ani, trendul actual fiind ascendent. De altfel, din acest an, zonei nordice a Rusiei i-a crescut  importanța strategică, primind statutul de Regiune Militară (RM), devenind cea de-a cincea, alături de cele patru existente – sud (Marea Neagră – Marea Caspică), vest (zona europeană a Rusiei, mai puțin RM Sud), centru (Siberia în principal) și est (extremul orient rus). În Arctica, Rusia are dislocată Flota de Nord, cu baza principală la Severomorsk, în apropiere de granița cu Norvegia.

Odată cu lansarea Planului US Navy pentru Arctica, se poate spune că SUA încheie etapa de planificare și urmează să treacă la cea a măsurilor concrete, iar una dintre ele va fi cu siguranță intensificarea cooperării cu statele aliate care sunt riverane zonei arctice Canada, Danemarca (prin Groenlanda) și Norvegia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel