Rusia ştie că mitul invincibilităţii rachetei hipersonice Kh-47 Kinzhal trebuie menţinut cu orice preţ: Ar putea fi o garanție a autoconservării puterii de la Moscova

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K

În urmă cu câteva zile, Federația Rusă a declarat că un atac combinat cu drone, rachete balistice și de croazieră, inclusiv rachete "hipersonice" Kh-47 "Kinzhal", declanșat asupra Ucrainei pe 16 mai, ar fi distrus sistemul de apărare antiaeriană Patriot furnizat forțelor ucrainene de către aliați. Racheta Kinzhal nu a fost creată pentru a fi folosită împotriva Ucrainei, ci pentru un singur scop, foarte precis, în caz de război împotriva NATO, dacă racheta este capabilă sau nu va determina soarta regimului Putin, deoarece a fost prezentată ca o armă revoluţionara chiar de către preşedintele Rusiei.

 

Și în ciuda faptului că pare rezonabil să aplicăm prezumția repetitivă de minciună la toate lucrurile pe care le spune Rusia - deoarece datele oficiale ale Ministerului rus al Apărării susțin că a distrus de 5-7 ori mai multe avioane, tancuri, vehicule blindate, artilerie și alte tipuri de arme decât valoarea combinată a tuturor echipamentelor pe care Ucraina le avea în stoc din 2021, plus tot ceea ce a fost fie livrat de aliații săi în cele aproape 15 luni de război - această minciună specială a Kremlinului este, din anumite motive, luată puțin mai în serios.

Din anumite motive, atunci când oficialii ruși anunță că armata lor a reușit să distrugă câteva vehicule de luptă Bradley în septembrie anul trecut, deși primele vehicule au ajuns în Ucraina abia în această primăvară, sau că au interceptat o rachetă Storm Shadow, aceste afirmații trebuie văzute strict ca minciuni pe care maşina de propagandă a Kremlinului le lansează în spaţiul public.

Propaganda rusă continuă să încerce să convingă că a "distrus" deja mai multe sisteme de rachete HIMARS decât poate au fost produse vreodată în lume, oferind în același timp "gesturile de bunăvoință", așa cum numesc ei retragerile din teritoriile ucrainene confiscate și încercând să ascundă tot ceea ce se întâmplă în realitate: de la pierderea crucișătorului Moskva la doborârea a cinci aeronave de către sistemele proprii de apărare aeriene din Briansk.

 

Rusia ştie că mitul invincibilităţii rachetei hipersonice Kh-47 Kinzhal trebuie menţinut cu orice preţ


Noua minciună a Moscovei despre un sistem Patriot "distrus" arată de fapt cât de multe resurse a investit Kremlinul în domeniul media, în special la nivel internațional, potrivit DefenseExpress.

Există o explicație foarte simplă pentru astfel de eforturi: nu doar Patriot contează. Adevărata problemă este că, prin aceste atacuri, Federația Rusă încearcă să demonstreze utilitatea conceptului de arme hipersonice și capacitatea sa de a contracara apărarea antirachetă a SUA și NATO.

Pentru că racheta Kh-47 Kinzhal, pe care rușii o laudă acum pentru că a distrus un sistem Patriot, nu a fost creată iniţial pentru a ataca Ucraina, ci pentru a suprima apărarea antirachete a NATO în cazul unui conflict militar, mitul invincibilităţii ei trebuie menţinut cu orice preţ.

Ca răspuns la sistemele de apărare antirachete pe care SUA la amplasează în Europa, în special cele din România şi Polonia, Rusia începe să dezvolte arme împotriva apărării antirachetă: mai întâi, dezvolta sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander și îl furnizează armatei sale, trimițând lansatoarele în enclava europeană Kaliningrad. Caracteristica principală a Iskander este declarată a fi capabilă să treacă de sistemele Patriot.

Apoi, ruşii dezvăluie Kh-47 Kinzhal, o așa-numită rachetă "hipersonică". Aceasta din urmă, în comparație cu Iskander, are o mobilitate mult mai mare și nu implică o desfăşurarea în mijlocul Europei, deoarece poate fi lansată de la mare distanţă.

Rușii au cheltuit resurse uriașe și chiar și în denumirea Kh-47M2 Kinzhal vedem că doar a doua versiune a rachetei a fost suficient de bună pentru a se regăsi în armata rusă. Același concept stă la baza rachetei Ca răspuns, Rusia începe să dezvolte arme împotriva apărării antirachetă: mai întâi, termină sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander și îl furnizează armatei sale, trimițând lansatoarele în enclava europeană Kaliningrad. Caracteristica principală a Iskander este declarată a fi capabilă să treacă de protecția Patriot.

Apoi, ei dezvăluie Kh-47 Kinzhal, o așa-numită rachetă "hipersonică". Aceasta din urmă, în comparație cu Iskander, are o mobilitate mult mai mare și nu necesită desfășurarea purtătorilor săi în mijlocul Europei, unde pot fi atinși de armele tactice ale adversarului.

Rușii au cheltuit resurse uriașe și chiar și în denumirea Kh-47M2 Kinzhal vedem că doar a doua versiune a rachetei a fost suficient de bună pentru a se regăsi în armata rusă. Același concept stă la baza rachetei Zircon - lansate de pe mare - care a fost dezvoltată pentru a amenința SUA.

O rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.

Acesta este motivul pentru care președintele rus Putin spunea cu atâta mândrie că Kh-47 Kinzhal poate "garanta străpungerea tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și, cred eu, viitoare, și utilizarea de încărcături convenționale sau nucleare asupra unei ținte aflate la o distanță de până la 2.000 km".

În fanteziile Kremlinului, mai întâi rachetele Iskander, Kinzhal și Zircon distrug sistemele antirachetă, fără a ține cont de apărarea antiaeriană pe care o oferă sistemele Patriot, apoi rachetele intercontinentale cu încărcătura nucleară pot fi utilizate mult mai uşor pentru distrugerea tintelor vizate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel