Ghana anunţă că nu mai recunoaşte independenţa Kosovo

Eduard Pascu / 12 noi 2019 / 18:19

Ghana a anunţat marţi că revine asupra deciziei de a recunoaşte independenţa Kosovo, transmite AFP, citându-l pe ministrul adjunct de externe de la Accra, Charles Owiredu, transmite Agerpres.

Ghana a decis să revină asupra deciziei din 2012, considerând că aceasta a fost 'prematură' şi că este vorba despre o 'încălcare' a rezoluţiei 1244 a Consiliul de Securitate al ONU, se arată în scrisoarea de notificare trimisă autorităţilor de la Belgrad.

Rezoluţia, ce datează din 1999, plasează Kosovo sub protecţie internaţională, considerându-l în acelaşi timp parte integrantă a Iugoslaviei (căreia i-a succedat Serbia în dreptul internaţional).

După proclamarea unilaterală a independenţei în 2008, Kosovo fost recunoscut de SUA şi de majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, nu însă şi de Belgrad, Rusia şi China, ceea ce îi blochează aderarea la ONU.

Ministerul de Externe de la Belgrad a salutat, într-un comunicat, 'decizia importantă' a Ghanei, amintind că aceasta devine 'al 16-lea stat (...) membru al Naţiunilor Unite care şi-a retras recunoaşterea Kosovo'. La rândul său, şeful diplomaţiei sârbe Ivica Dacic a ţinut să sublinieze că 'acesta este rezultatul unei politici pe care o ducem de mai mulţi ani'. Ghana este cea mai mare ţară care a revenit asupra deciziei referitoare la Kosovo şi aceasta 'va incita cu siguranţă şi alte state', a mai apreciat Dacic.

Un emisar al SUA pentru Balcanii de Vest, Matthew Palmer, aflat într-o vizită la Pristina la începutul lunii, a criticat 'eforturile' desfăşurate de Serbia în scopul 'delegitimării Kosovo'.

'Campania sa care vizează să incite state să-şi retragă recunoaşterea Kosovo şi să blocheze aderarea Kosovo la organizaţiile internaţionale trebuie să înceteze', a mai spus emisarul american.

Vezi și: SUA, îngrijorate de posibila achiziţionare de către Serbia a unor sisteme militare ruse

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy