SUA, îngrijorate de posibila achiziţionare de către Serbia a unor sisteme militare ruse

Eduard Pascu |
Data publicării:

Reprezentantul special al Washingtonului în Balcanii de Vest, Matthew Palmer, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila achiziţie de arme ruse de către Serbia, într-un interviu difuzat vineri seara de o televiziune din Macedonia de Nord, informează sâmbătă AFP, transmite Agerpres.

"Am auzit îngrijorări nu doar cu privire la desfăşurarea de echipamente militare ruse, ci şi din cauza posibilităţii de a vedea Serbia achiziţionând importante sisteme militare ruse", a declarat Palmer la postul Elsat.

Diplomatul american a reacţionat astfel la desfăşurarea, săptămâna trecută în Serbia, a unor sisteme S-400 şi Panţîr, cele mai bune sisteme ruse în materie de apărare antiaeriană, în cadrul exerciţiilor militare "Scutul slav" 2019. Este pentru prima dată când aceste sisteme au fost trimise în străinătate pentru manevre, potrivit Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. Cu toate acestea, ele sunt desfăşurate în Siria, unde au făcut dovada eficacităţii lor.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a lăsat să se înţeleagă, în timpul unei vizite la aceste manevre, că Serbia ar dori să achiziţioneze astfel de sisteme. "Am dori, însă în acest moment singurul mijloc ar fi ca Rusia să ni le lase, altfel noi nu avem mijloace să le procurăm", a spus el.

Matthew Palmer a exprimat speranţa că Belgradul "va fi prudent cu privire la astfel de achiziţii", dând de înţeles că ele ar comporta "riscul unei revizuiri a regimului de sancţiuni" împotriva Serbiei. Emisarul Casei Albe pentru Balcanii de Vest a subliniat "cooperarea militară strânsă între SUA şi Serbia". "Credem că ea este mai semnificativă decât tot ce au făcut ruşii cu Belgradul", a insistat el.

În Balcani, Serbia este principalul aliat al Rusiei, care susţine Belgradul inclusiv în dosarul Kosovo. În regiune, Moscova nu a văzut cu ochi buni aderarea Muntenegrului la NATO, în 2017.

Vezi și: Serbia cumpără din Rusia un sistem de apărare aeriană Pantsir-S 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel