Germania oferă în cele din urmă 15 tancuri Leopard 2A4 către Cehia, dar nu îşi respectă promisiunea faţă de Polonia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Negocierile care au început în luna mai între Republica Cehă și Germania privind furnizarea de tancuri Leopard 2A4 au fost finalizate. Praga va primi 15 tancuri de la Berlin, datorită ajutorului pe care Republica Cehă l-a acordat Ucrainei. Cehia a furnizat Ucrainei 72 de tancuri T-72 de producție sovietică, iar Polonia 200 de tancuri T-72. Cu toate acestea, Polonia primeşte din Germania multe promisiuni şi puţine tancuri.

Ministrul ceh al Apărării, Natalia Forsterova, a anunțat că acordul dintre Berlin și Praga a fost semnat. Potrivit declarației acesteia, cele 15 tancuri pe care Republica Cehă le va primi sunt deja modernizate în Germania şi răspuns cerinţelor şi nevoile armatei cehe. Leopard 2A4 trebuie să fie compatibil cu toate sistemele de comunicații ale armatei cehe, a mai spus Forsterova, potrivit Ceskenoviny.cz.

În afara înţelegerilor legate de războiul din Ucraina, Cehia este pregătită să cumpere tancuri noi. Surse din Cehia susțin că Berlinul și Praga au convenit asupra achiziționării a cel puțin 50 de tancuri noi Leopard, în cea mai modernă configuraţie 2A7. Nu există informații cu privire la momentul exact în care ar urma să înceapă producția și livrarea acestora.

Declarația ministrului ceh al Apărării este o veste bun mult aşteptată de armata cehă, dar nu este şi cazul Poloniei. Polonia nu va primi tancurile Leopard 2A4 promise de Germania. Berlinul oferă Varșoviei Leopard 1A5 și vehicule de luptă pentru infanterie.

Aceasta este propunerea oficială pe care Berlinul a făcut-o către Varșovia şi pe care care oficialii polonezi au criticat-o. Nu doar Polonia așteaptă tancuri Leopard 2A4 din Germania, ci și Slovacia și Slovenia.

Polonia a furnizat Ucrainei 200 de tancuri T-72. Ucrainenii aveau nevoie de ele pentru a respinge agresiunea militară rusa. În urma negocierilor, Germania a fost una dintre primele țări care au propus tancuri la schimb Poloniei, dacă aceasta oferă tancuri T-72 către Ucraina. Iniţial, Berlinul a propus Leopard 2A4 sau Leopard 2.

La începutul lunii august au apărut primele informaţii că Berlinul nu îşi ţine promisiunile faţă de Polonia, deoarece oferă tancuri Leopard 1A5 şi nu Leopard 2.

Pentru armata poloneză, interesul de a primi tancuri Leopard 2 era destul de logic - Forţele Armate Poloneze operează de mai mulţi ani acest tip de tanc, deci nu necesită o recalificare suplimentară a militarilor.

Numai că Berlinul a anunțat Varșovia că acest lucru nu va fi posibil. Cel puțin în viitorul apropiat, cu excepția ca Germania să ia aceste tancuri din inventarul Bundeswehr (armata germană).

Și nu în ultimul rând - nu doar Polonia are o problemă cu Germania, ci și Slovenia și Slovacia. Și lor li s-a promis Leopard 2 după ce au transferat destul de multe arme Ucrainei. Cel mai probabil, Slovenia și Slovacia vor primi  ceea ce s-a promis Poloniei - nimic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel