Germania, apărare. Mattis, poziție amicală după criticile lui Trump

Tudor Curtifan |
Data publicării:
militari
militari

Secretarul apărării Statelor Unite, Jim Mattis, s-a întâlnit miercuri, la Washington, cu omoloaga sa din Germania, Ursula von der Leyen, relatează DPA. El s-a declarat satisfăcut de contribuţia Germaniei la NATO.

DPA reaminteşte că guvernul la Berlin a anunţat recent creşterea cu 80% a cheltuielilor pentru apărare până în 2024 şi că preşedintele american Donald Trump a criticat aliaţii SUA care nu îşi îndeplinesc angajamentul din 2014, de a aloca apărării 2% din PIB. Trump a fost deosebit de dur cu Germania, menţionează agenţia, remarcând că miercuri tonul lui Mattis a fost mai amical.

Şeful Pentagonului a apreciat că germanii sunt "una din cele mai respectate naţiuni, o naţiune care vorbeşte cu o voce morală puternică despre o serie de probleme". El a adăugat că discută frecvent cu von der Leyen, "dar, deşi comunicăm des, Statele Unite nu consideră această relaţie de la sine înţeleasă". De asemenea, a menţionat că Germania este ţara europeană unde sunt prezente cele mai mari efective militare ale SUA, iar pe plan mondial se situează din acest punct de vedere pe locul al doilea.

Luna viitoare, la summitul NATO, se aşteaptă ca problema cheltuielilor militare să fie menţionată din nou. Ursula von der Leyen a afirmat că "noi ştim în Germania că trebuie să ne asumăm partea noastră din sarcina de a apăra democraţiile şi valorile noastre" şi a recunoscut că "mai sunt multe de făcut" în acest sens.

În privinţa gradului de pregătire pentru luptă a militarilor germani, ministrul a declarat că acesta a fost dovedit în colaborarea pe teren cu trupele franceze, în Sahel. "Nu există nicio îndoială că avem forţe pregătite şi că acestea sunt semnificative strategic", a susţinut ea, menţionând şi contribuţia Germaniei la misiuni în Afganistan, în fruntea campaniei din nordul acestei ţări. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel