Un atac masiv asupra podului Kerci ar putea avea un impact decisiv asupra războiul din Ucraina: Rachetele ATACMS și Taurus sunt considerate o soluţie

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Forţele Armate Ucrainene vor putea să distrugă podul din Crimeea dacă dispune de suficiente rachete ghidate, cum ar fi sistemul tactic de rachete ATACMS și rachetele germane Taurus. Într-un articol pentru Foreign Affairs, Ben Hodges, fost comandant al forțelor terestre americane din Europa, scrie despre acest lucru. Generalul în retragere numește construcția podului parte a strategiei Rusiei de a domina Ucraina și regiunea Mării Negre. Distrugerea acestuia ar putea fi cheia victoriei Ucrainei în Peninsulă Crimeea, dar poate aduce şi câştigarea în războiului.

Podul Crimeei, cunoscut și sub numele de Podul Kerci, are o importanță strategică semnificativă din mai multe motive. Podul face legătura între regiunea rusă Krasnodar și Crimeea, care a fost anexată de Rusia. Această conexiune este crucială din motive strategice și logistice, permițând circulația persoanelor și a mărfurilor între Rusia continentală și Peninsula Crimeea.

Podul, la fel ca și peninsula Crimeea însăși, servește drept simbol al identității și al puterii pentru Rusia. Este o manifestare a influenței Moscovei în regiune, reprezentând sfidarea Rusiei fata de presiunile internaționale după anexarea din 2014 a Peninsulei Crimeea.

,,Dar distrugerea podului va fi o sarcină dificilă. Acesta a fost construit cu măiestrie pentru a suporta traficul greu. Dimensiunea, rezistența și durabilitatea să sunt de așa natură încât a rezistat atacurilor repetate ale ucrainenilor. Pentru ca Kievul să reușească să dezactiveze permanent sau să distrugă podul, aliații occidentali ai Ucrainei trebuie să furnizeze un număr mult mai mare de rachete ghidate cu precizie", a explicat generalul Ben Hodges pentru Foreign Affairs.

Storm Shadow/SCALP, AMRAAM, Taurus, Sea Sparrow și ATACMS sunt rachete pe care Ucraina le-a primit deja de la aliații săi sau negociază transferul acestora. De asemenea, Kievul a modernizat sistemul anti-navă Neptun și racheta R-360.Toate aceste pentru a putea lovi cu precizie precizie țintele din Crimeea.

Podul este o arteră cheie pentru Moscova atât din punct de vedere logistic, cât și psihologic, jucând un rol crucial în efortul de război al Rusiei, facilitând deplasarea trupelor și a echipamentelor către Crimeea ocupată.

Podul terestru oferă Rusiei o rută directă pentru aprovizionarea Crimeei ocupate cu resurse esențiale, cum ar fi combustibilul și alimentele, prin portul Sevastopol, important din punct de vedere istoric pentru marină rusă.

Podul Crimeei nu este o structură inovatoare sau prea complexă; dificultatea distrugerii punctului de trecere constă în dimensiunile sale mari, subliniază generalul. Este nevoie de un atac masiv cu rachete puternice pentru a-l dezactiva definitiv. Loviturile trebuie să vizeze mai multe locuri sau un punct anume.

Principala problemă pentru forțele armate ucrainene este faptul că podul este rezistent la atacuri. Ar fi nevoie de un atac masiv cu rachete puternice pentru a-l dezactiva complet. Cu toate acestea, chiar și rachetele avansate, cum ar fi ATACMS, au o precizie limitată, iar probabilitatea de a lovi podul este scăzută.

 

Până la eliberarea peninsulei Crimeea, Ucraina ar trebui să continue să atace podul

 

Hodges a remarcat că racheta germană Taurus, proiectată pentru a distruge buncăre, ar putea avea mai multe șanse să avarieze unul sau mai mulți piloni ai podului. Cu toate acestea, Germania refuză să furnizeze Ucrainei aceste rachete din cauza temerilor legate de un răspuns rusesc.

Fostul comandant subliniază că cel mai eficient mod de a distruge podul este de a-l demonta cu ajutorul unor încărcături explozive. Totuși, acest lucru necesită acces direct la pod, pe care trupele ucrainene nu îl au încă.

Hodges a concluzionat că, până la eliberarea peninsulei Crimeea, Ucraina ar trebui să continue să atace podul cu toate mijloacele disponibile, chiar dacă îl dezactivează doar temporar.

Continuarea atacurilor ar putea încetini logistica rusă și ar putea reduce avantajul pe care Moscova îl obține prin anexarea peninsulei.

De asemenea, el a reamintit că Rusia are în vedere construirea unui tunel pe sub strâmtoarea Kerch împreună cu China, ceea ce arată preocuparea lor față de amenințarea distrugerii podului.

Hodges a făcut apel la Statele Unite să crească furnizarea de arme necesare forțelor armate ucrainene și să intensifice eforturile diplomatice pentru a convinge Germania să furnizeze Ucrainei rachete Taurus. Generalul a subliniat că distrugerea podului din Crimeea este un obiectiv foarte realist dacă sunt disponibile instrumentele necesare.

În concluzie, podul din Crimeea este vital din punct de vedere strategic pentru Rusia, servind atât ca o legătură geopolitică, cât și simbolică între continent și Crimeea, jucând un rol crucial în operațiunile logistice și în aprovizionarea cu resurse esențiale menţinerii unei prezenţe militare solide pe termen lung.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel