Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Comandamentul Flotei, Constanța. Foto: Forțele Navale Române
Comandamentul Flotei, Constanța. Foto: Forțele Navale Române

Generalul Ben Hodges, fostul comandant al Forțelor Terestre Americane din Europa, a lansat un avertisment clar pentru România: în cazul unui atac rusesc asupra NATO, Portul Constanța ar fi o țintă prioritară pentru bombardamente. Declarația a fost făcută în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, unde generalul a subliniat necesitatea unei colaborări strânse a României cu vecinii săi.

Hodges a abordat și subiectul prezenței trupelor americane în Europa, recunoscând că nu poate exclude un scenariu de reducere a acestora, pe fondul interesului crescut al Statelor Unite pentru regiunea Indo-Pacifică.

Oricine gândește logic în legătură cu motivul pentru care suntem în Europa, pentru care avem soldați în România, de ce sunt aici forțele noastre aeriene, la invitația aliaților noștri români, oricine gândește logic în legătură cu asta înțelege de ce trebuie să facem acest lucru”, a declarat generalul. Hodges a menționat și recomandarea generalului Cavoli, comandantul suprem al forțelor aliate, de a nu reduce prezența SUA în Europa, având în vedere amenințarea Rusiei.

Cu toate acestea, Hodges a precizat că o reducere a dimensiunii armatei SUA, inclusiv a prezenței în Europa, ar putea avea loc în următoarele luni pentru a finanța forțele aeriene și maritime din Pacific. „Nu avem prea multe în Europa care ar putea fi mutate în Pacific, deci nu este vorba despre reorientarea resurselor”, a explicat el. „Dar îmi pot imagina că în următoarele câteva luni vom asista la un proces în care dimensiunea armatei SUA va fi redusă pentru a finanța puterea aeriană și maritimă în Pacific.”

 

Semnal pentru Rusia și necesitatea încrederii europene

 

Întrebat de jurnalistul Radu Tudor despre semnalul pe care o posibilă reducere a prezenței americane l-ar transmite Rusiei și lui Putin, Hodges a avertizat că aceasta ar putea crește riscul unei „greșeli teribile de calcul” din partea Rusiei. Cu toate acestea, el a subliniat că economiile, populațiile și armatele tuturor prietenilor europeni, plus Canada și Marea Britanie, le depășesc cu mult pe cele ale Rusiei.

„Ceea ce lipsește cu adevărat Europei nu e capacitatea industrială sau capacitatea militară. Îi lipsește încrederea în sine. Îi lipsește voința politică de a spune: 'Gata, ajunge!' Ne vom uni ca europeni și vom asigura succesul Ucrainei și ne vom asigura că suntem atât de pregătiți, încât Rusia nu va mai dori niciodată să ne atace, a afirmat Hodges.

 

Recomandări pentru România: Reziliență, colaborare și protecția infrastructurii

 

Generalul Hodges a oferit trei recomandări cheie pentru România, în cazul unei eventuale retrageri a trupelor americane din Europa:

Guvernul trebuie să continue să construiască și să consolideze reziliența societății, să ajute oamenii să aibă încredere în instituțiile democratice, în instanțe, în organele legislative, în faptul că guvernul poate face ceea ce trebuie să facă și că poate preveni corupția.

România trebuie să colaboreze strâns cu vecinii săi, în special cu Bulgaria și Turcia ca aliați NATO, dar și cu Moldova și Ucraina, și, pe termen lung, cu Georgia, pentru a contribui la asigurarea libertății de navigație în Marea Neagră, de care depind fermierii români, industria românească. Hodges a subliniat importanța de a preveni orice interferență rusească în această zonă vitală pentru comerț.

România ar trebui să presupună că, odată ce Rusia ia decizia teribilă de a ataca orice țară NATO, asta înseamnă că a luat deja decizia de a lansa sute de drone, rachete și bombe asupra Constanței și a oricărui port maritim, asupra infrastructurii de transport, asupra unor ținte civile din România, precum și în alte locuri, așa cum au făcut împotriva Ucrainei.

Prin urmare, România trebuie să analizeze foarte atent dacă nodurile sale critice de transport sunt protejate corespunzător împotriva atacurilor cibernetice, dar și împotriva rachetelor și dronelor.

Hodges a încheiat cu o notă de realism: „În acest moment, nu cred că vreunul dintre noi este [pregătit]. Dar asta m-ar ține treaz noaptea dacă aș fi responsabil pentru asta.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel