Generalul Bălăceanu: ”Leopard 2, o perspectivă pentru România”. Programul TR-85M1 "Bizonul" e nefinalizat din 1997

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Generalul Virgil Bălăceanu a vorbit la DefenseRomania despre importanța unui program de înzestrare de tancuri pentru Armata română.

În acest context, generalul Bălăceanu a făcut referire și la anunțul Agenţiei Europene de Apărare, care a plasat România printre statele care va achiziţiona mai multe tancuri Leopard 2 în perioada următoare, alături de Grecia, Cipru şi Spania.

„Ar fi o perspectivă pentru România. Dar aceasta trebuie analizată. Leopard 2A7 este un tanc bun care este la modă. Ei au livrat și Leopard 2A4. Este doar o chestiune exploratorie, însă mai devreme sau mai târziu, să sperăm că mai devreme, va trebui să se ia o decizie la nivel politic și politico-militar în ceea ce privește perspectiva unităților de tancuri din Armata României”, a precizat generalul Bălăceanu, pentru DefenseRomania.

Acesta a mai subliniat că în prezent Forțele Terestre au în dotare trei tipuri de tancuri. Este vorba de un batalion dotat cu TR85M1 ”Bizonul”, un alt batalion dotat cu TR85 iar celelalte batalioane dotate cu T-55, un tanc „depășit din toate punctele de vedere”, Astfel, un program de înzestrare în ceea ce privește tancurile e necesar, dar e nevoie de o analiză detaliată.

„Toate lucrurile trebuie regândite din acest punct de vedere. Trebuie să avem în perspectivă un program de înzestrare care nu e momentan gândit. Nu avem încă o concepție despre ce ar însemna dezvoltarea armei tancuri și o analiză care să ne permită să spunem câte batalioane sunt necesare, cu ce sa fie dotate și în ce structuri să fie constituite”, e de părere generalul român.

 

Programul TR-85M1 "Bizonul" început în 1997 e încă nefinalizat

 

Generalul Virgil Bălăceanu a subliniat totodată importanța restartării industriei naționale de apărare și a punctat programul TR-85M1 care încă nu este finalizat.

(w670)

„România a construit tancuri. Am fost printre cei 16 producători de tancuri din lume. Primul tanc s-a produs în România în 1978, dar am încetat producția de tancuri.

Trebuie să se finalizeze programul început în 1997, e vorba despre programul TR-85M1 ”Bizonul”. Mai sunt necesare câteva derivate. Pentru înțelesul cititorilor, mă refer la podurile mobile de asalt, acele poduri care permit trecerea tancurilor peste șanțuri și alte obstacole, poduri care asigură o mobilitate ridicată. Mai sunt necesare și așa-numitele tractoare de evacuare: tip de tanc care are misiunea de a evacua din zona acțiunilor de luptă tehnica care a fost nu neapărat distrusă, dar care ar avea nevoie de reparații. 

Pe de altă parte nu s-a continuat nici procesul de mentenanță al acestor tancuri TR-85M1 ”Bizonul” în Uzina Mecanică București. Încă nu s-a decis, și e o poziție a CNMR (n.r. - Coaliția Națională pentru Modernizarea României), ca centrul de mentenanță pentru blindate să devină Uzina Mecanică București. Iată de ce tanchiștii nu sunt cei mai fericiți. Ei continuă să își facă datoria, dar nu știu care e perspectiva armei de care sunt foarte mândri”, ne-a precizat generalul Virgil Bălăceanu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel