General Electric, contract cu US Air Force pentru furnizarea a 329 de motoare pentru avionul de luptă F-15EX

S.I. Catalin |
Data publicării:

Motoarele F110-129, proiectate şi construite de compania General Electric, vor continua să fie instalate pe avioanele Boeing F-15EX Eagle II , au anunțat în urmă cu două zile Forțele Aeriene ale SUA, acordând companiei un contract de 1,6 miliarde de dolari.

Potrivit publicaţiei Breaking Defense, decizia US Air Force de a alege oferă companiei General Electric a pus capăt competiţiei pentru contractul de 1,6 miliarde de dolari, la care participa şi compania Pratt & Whitney.

Sursa citată aminteşte că Pratt & Whitney a produs motoarele F100 care au fost instalate pe  F-15 Eagle și F-15E Strike Eagle, iar General Electric a produs motoarele GE F110-129 pentru primul lot de opt aeronave Boeing F-15EX Eagle II, cea mai avansat şi nou versiune a lui F-15.

Noul contract acoperă livrarea de motoare pentru al doilea lot de aeronave de luptă F-15EX Eagle II, dar şi posibilitatea ca acesta să fie extins, iar compania General Electric să furnizeze până la 329 de motoare pentru acesta noua versiune a avionului F-15.

Acordul recent încheiat, obligă compania General Electric să furnizeze imediat 29 de motoare GE F110-129 și piese de schimb – cost total aproximativ 137 de milioane de dolari –  pentru cele 12 aeronave F-15EX Eagle II din Lotul 2. 

Livrările vor începe în octombrie 2023 și vor dura până în iunie 2031, a declarat Forțele Aeriene într-un comunicat de presă.

Recent, Forţele Aeriene ale SUA au anunţat că unul dintre cele două avioane F-15EX Eagle ll a participat, alături de aeronave F-15C și F-15E, la prima sa misiune de testare operațională, în perioada 18-25 octombrie.

Primul avion de vânătoare F-15EX Eagle al Forțelor Aeriene SUA a efectuat primul zbor demonstrativ în luna februarie. Acesta a fost primul nou F-15 livrat, în ultimii 17 ani, către Forțele Aeriene ale SUA.

În prezent există două avioane F-15EX în dotarea US Air Force, acestea fiind livrate în martie și aprilie 2021. F-15EX a fost supus deja unei serii de teste pentru a se asigura că aeronava respectă specificațiile de proiectare și standardele de siguranță necesare predarii catre US Air Force.

 

USAF intenționează să cumpere, în următorii 10-12 ani, 144 de avioane F-15EX

 

US Air Force au plasat prima comandă pentru F-15E, în iulie 2020, atribuind un contract pentru primul lot de opt avioane – cu o valoare care să nu depășească aproximativ 1,2 miliarde de dolari – pentru care Congresul SUA a aprobat finanțarea în cadrul bugetului pentru apărare, pentru anul fiscal 2020.

Întregul program are o valoare plafon de 23 miliarde dolari, deoarece este de aşteptat să fie achiziţionate cel puțin 144 de avioane F-15EX, dar contractul include opțiuni pentru a permite Forțelor Aeriene să achiziționeze până la 200 de avioane.

Primul avion de vânătoare F-15, construit de compania McDonnell Douglas, a zburat în iulie 1972 și totuși, Boeing a comunicat în urmă cu mai mult timp că această aeronavă merită un upgrade serios.

Motivul pentru care United States Air Force (USAF) ar cumpăra un avion vechi de 50 de ani a avut mai mult sens odată ce Boeing a anunțat că avioanele sunt de fapt cea mai nouă versiune a celei de-a patra generații F-15EX. Constructorul de aeronave cu sediul în Chicago a declarat că Forțele Aeriene americane intenționează să achiziționeze 144 de avioane F-15EX, în următorii ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel