General american: Ucraina trebuie să-și ia inima în dinți și să distrugă apărarea antiaeriană a Rusiei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

După ce SUA au dat undă verde privind pregătirea piloților ucraineni pe aeronavele F-16, au apărut și primele opinii privind cum pot fi valorificate cel mai bine aceast capabilitate de luptă, în condițiile în care Rusia are una dintre cele mai bune apărării antiaeriane din lume.

Generalul-maior (în retragere) Lawrence A. Stutzriem, fost pilot de F-4, F-16 și A-10 din Aviația SUA consideră că avioanele de luptă F-16 vor fi cel mai bine folosite în Ucraina în operații ofensive care să lovească inclusiv în adâncimea operativă și strategică a forțelor ruse. Dar, acest lucru va fi posibil doar dacă va fi degradată semnificativ apărarea antiaeriană rusă.

,,Degradarea apărării antiaeriene ruse este un pas major în stabilirea superiorității aeriene, care va permite (…) avioanelor de luptă ucrainene să atace forțele, instalațiile, logistica și comunicațiile ruse din interiorul Ucrainei”, a precizat generalul.

Într-un articol cu titlul ”Este timpul să nu mai credem că Putin deține cerul”, publicat pe 24 mai de revista Air & Space Forces, Stutzriem apreciază că deși, apărarea antiaeriană rusească este una dintre cele mai redutabile din lume, ea poate fi depășită, iar Ucraina este obligată să încerce să facă acest lucru dacă dorește să obțină victoria.

Apărarea antiaeriană a Rusiei a fost evaluată, ca impenetrabilă, de liderii militari americani, pentru aeronavele de luptă de generația a patra.

Pe lângă evitarea celui de-al treilea război mondial, unul dintre considerentele pentru care SUA și aliații lor nu au sprijinit anterior cu Ucraina cu avioane de luptă este și faptul că liderii militari americani au susținut că apărarea antiaeriană a Rusiei este efectiv impenetrabilă de avioanele de generația a patra precum F-16, potrivit lui Stutzriem. În realitate, rușii pot fi învinși, deși cu un risc ridicat. Circumstanțele cu care se confruntă ucrainenii justifică asumarea acestui risc. Cu toate acestea, abordarea acestor misiuni este mult mai complexă decât simpla trimitere a aeronavelor, consideră generalul american.

Acesta dă ca exemplu misiunea din 9 iunie 1982, când avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Israeliene (IAF) au zburat în ”fălcile uneia dintre cele mai fortificate regiuni din punct de vedere antiaerian de pe glob - Valea Beqaa din Liban, care era înțesată de rachete sol-aer de fabricație sovietică și deținute de sirieni, artilerie antiaeriană și avioane de vânătoare. Cu toate acestea, în două ore, aproape toate sistemele de apărare antiaeriană erau în ruine, iar aeronavele de luptă israeliene dețineau supremația.”

Planificatorii militari ucraineni trebuie să identifice toate slabiciunile apărării antiaeriene rusești, iar apoi să elaboreze un scenariu de atac cu active cât mai diverse, în special drone de luptă și sisteme de atac electronic (bruiaj).

,,Pentru a exploata slăbiciunile apărării antiaeriene construite de sovietici, operate de sirieni din Valea Beqaa, atacul integrat al IAF a inclus avioane de luptă F-15, F-16 și F-4 proiectate în SUA, vehicule aeriene fără pilot (UAV-uri) israeliene, momeli, sisteme de atac electronic și multe altele. IAF-ul a exploatat golurile și cusăturile (zonele în care se termină sectorul de foc al unui sistem și începe al altuia – nota autorului) din apărarea siriană”, a precizat Stutzriem.

,,Nimeni nu pledează pentru ca Ucraina să zboare orbește cu F-16 în apărarea rusă. Utilizarea eficientă a puterii aeriene necesită o combinație de strategii, tactici, capabilități și tehnologie pentru a obține efectele dorite. Supusă unui atac eficient, integrat, chiar și o apărare antiaeriană robustă precum cea a Rusiei are vulnerabilități. Se reduce la combinația potrivită de concepte operaționale executate corespunzător printr-o orchestrare a capabilităților de luptă. Aceasta este ceea ce cuprinde o campanie aeriană integrată – și exact ceea ce a făcut ca IAF să aibă succes în 1982”,

Deși din 1982 și până acum Rusia și-a îmbunătățit semnificativ capabilitățile există în continuare slăbiciuni. Potrivit generalului american, unele dintre aceste slăbiciuni constă în pregătirea insuficientă a personalului care operează mijloacele din sistemul de apărare antiaeriană, uzura datorată câmpului de luptă, precum și vulnerabilitatea conexiunilor din rețeaua de apărare antiaeriană.

,,Ucraina are mai multe tipuri de avioane și muniții fără pilot. Acestea sunt incredibil de utile pentru a desfășura cu risc scăzut supravegherea, detectarea și lovirea. Atacurile fără pilot mai sofisticate pot fi efectuate de UAV-uri mai mari reutilizabile, cum ar fi MQ-9 Reaper sau MQ-1C Grey Eagle. Unele pot fi doborâte, dar multe vor reuși să-și execute loviturile ca parte a unei campanii aeriene integrate – mai ales dacă sunt echipate cu dispozitive electronice moderne de contramăsuri (sisteme de atac electronic – nota autorului)”, precizează Stutzriem.

Generalul mai sugerează că astfel de operații, chiar dacă nu degradează complet apărarea antiaeriană, permit totuși pătrunderea aeronavelor pilotate spre obiectivele vizate.

,,Indiferent, orice rachetă folosită  împotriva unui UAV, chiar dacă l-a distrus, nu mai poate fi folosită împotriva aeronavelor cu pilot. Scopul este de a pune rețeaua de apărare antiaeriană sub un stres semnificativ care îi suprimă și îi degradează eficiența. Acest lucru oferă ferestre de oportunitate pentru aeronavele de luptă cu echipaj, cum ar fi F-16, care sunt capabile să efectueze operații complexe necesare pentru a elimina capacitățile ofensive rusești”.

,,Vine un moment în care stocurile lui Putin se vor epuiza. Rusia nu își poate permite să-și sacrifice întreaga capacitate IADS (sistemul de apărare antiaeriană integrată) în Ucraina – au mult mai multe granițe de apărat.”

Generalul sprijină ideea trimiterii cât mai rapide a avioanelor de luptă occidentale, dar și a dronelor de luptă și cercetare performante.

,,SUA trebuie să mențină cursul în sprijinirea transferului rapid al aeronavelor de luptă occidentale și al armelor asociate. Cu cât SUA transferă mai devreme atât avioane de luptă cu pilot, cât și fără pilot, cu atât mai rapid poate câștiga Ucraina în fața forțelor lui Putin. De asemenea, sunt cruciale pregătirea atât pentru piloți, cât și pe partea de întreținere, plus fluxuri ample de piese de schimb și muniție. Ucraina trebuie să aibă atât capacitatea de a lupta, cât și de a susține lupta”, a precizat generalul.

Generalul-maior Stutzriem, veteran de război care a condus operații de luptă în Afganistan și Irak, este în prezent director de cercetare la Institutul Mitchell pentru Studii Aerospațiale. Ultima sa funcție ca militar activ a fost de Director pentru planuri, politică și strategie la NORTHCOM și NORAD din 2009 până în 2011. Este recunoscut ca expert în securitate națională, putere aerospațială și operații aeriene de luptă. A lucrat inclusiv la Departamentul de Stat ca adjunct al asistentului secretarului de stat pentru afaceri politico-militare.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel