Franța a semnat acordul bilateral de securitate pe termen lung cu Ucraina

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Vineri seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat la Paris un acord de securitate pe termen lung cu Franța, după ce în prima parte a zilei a încheiat un acord similar cu Germania. Acordul include un angajament de ajutor francez de până la 3 miliarde de euro pentru anul 2024, în contextul în care Parisul a sprijinit Ucraina cu 2,1 miliarde de euro în 2023 și cu 1,7 miliarde în 2022.

După ce a aterizat pe aeroportul Orly, Zelenski a mers direct la palatul Elysee unde s-a întâlnit cu președintele Emmanuel Macron pentru a semna acordul.

Președinția franceză a declarat înainte de întâlnire că acordul va avea o durată de 10 ani și va include angajamente precise din partea franceză, inclusiv de natură financiară. În principal, acestea vor întări cooperarea în domeniul artileriei, a informat președinția franceză fără a oferi detalii.

Acordul prevede, de asemenea, deschiderea drumului Ucrainei către o viitoare integrare în Uniunea Europeană și NATO, după cum au ținut să precizeze oficialii francezi.

Acordurile extrem de importante semnate ieri, vin totuși în contextul unor limitări în sprijinul militar transatlantic acordat Ucrainei. De asemenea, UE a recunoscut că nu va putea furniza Kievului decât jumătate din milionul de obuze de artilerie pe care a promis că i le va asigura până în martie.

În acest sens, la întâlnirea din prima parte a zilei de ieri cu Zelenski, cancelarul german Olaf Scholz a ținut să sublinieze că acordul semnat la Berlin ilustrează faptul că Germania „nu va înceta” să sprijine Ucraina „cât timp este nevoie”. Acesta a anunțat, de asemenea, un nou pachet de sprijin militar imediat în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Reamintim că națiunile G7 s-au angajat să ofere Ucrainei sprijin de apărare pe termen lung în contextul summitului NATO din iulie 2023. Liderii Alianței nu au reușit, însă, să stabilească un calendar pentru aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

O notă similară de angajament vine și din partea reprezentantului SUA la  Conferința de Securitate de la München. Kamala Harris a declarat că administrația Biden „va lucra pentru a asigura armele și resursele critice de care Ucraina are atât de mare nevoie”. Abandonarea Kievului ar fi un „cadou pentru Vladimir Putin”, a precizat aceasta înaintea discuțiilor bilaterale cu Zelenski.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel