Francezii propun României blindate Sherpa 4x4 și vor ca 70% din vehicul să fie „made in Romania”. Arquus, în discuții avansate cu Moreni

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Blindate de luptă fabricate de Arquus. De la stânga la dreapta: Fortress, Sherpa 4x4, VAB MK3 6x6. Sursă foto: DefenseRomania
Blindate de luptă fabricate de Arquus. De la stânga la dreapta: Fortress, Sherpa 4x4, VAB MK3 6x6. Sursă foto: DefenseRomania

DefenseRomania a participat în cursul acestei săptămâni la o vizită la facilitatea de producție din Limoges, centrul Franței, a producătorului de blindate francez Arquus.

Vizita de presă a fost organizată de compania franceză Arquus, companie care a depus ofertă în programului de înzestrare al României cu blindate 4x4, care poartă oficial denumirea de „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” (ATBTU)”.

MApN derulează programul de înzestrare cu aceste blindate, în mai multe configurări. Vor fi achiziționate într-o primă fază 1.059 de vehicule. 

Arquus este unul din competitori, propunerea companiei franceze fiind blindate Sherpa Light.

Amintim că în luna septembrie a acestui an, DefenseRomania a participat la evenimentul organizat de francezii de la Arquus, parte a grupului AB Volvo, în care grupul francez a prezentat în țara noastră blindatul ușor Sherpa 4x4 cu care vor intra în licitația organizată de MApN. La vremea respectivă subiectul a fost abordat pe larg de către publicația noastră.

Revenind la vizita în Franța, reprezentanții Arquus au efectuat o demonstrație a vehiculelor de luptă produse de companie, inclusiv Sherpa, vorbind și de programul de înzestrare cu blindate 4x4. 

2. Blindate d... (fortress-sherpa-vab-mk3_16549400.jpg)

Blindate de luptă fabricate de Arquus. De la stânga la dreapta: Fortress, Sherpa 4x4, VAB MK3 6x6. Sursă foto: DefenseRomania

 

Francezii vor ca blindatele să fie fabricate în România și sunt în discuții avansate cu Uzina Automecanică Moreni

 

Arquus pune cărțile pe masă și spune că în cazul în care va câștiga licitația, marea majoritate a blindatelor se vor face cu implicarea industriei de apărare din România, discuțiile fiind avansate pentru un parteneriat cu Uzina Automecanică Moreni.

Trebuie să precizăm că acest lucru va fi o provocare. Iar în ceea ce privește cooperarea industrială, fie că vorbim de producerea de componente, asamblare etc, ele vor fi o provocare pentru orice competitor în programul de înzestrare, în contextul în care industria noastră a bătut pasul pe loc în timp ce industriile din occident au avansat într-un ritm alert. 

Arquus își propune în acest sens un program ambițios în baza căruia, după o amplă analiză la capătul căreia să realizeze transfer de tehnologie și inclusiv training de personal în Franța, în România să existe o facilitate care să se poată ridica la nivelul celei de la Limoges.

De precizat că în fabrica de la Limoges, vizitată de DefenseRomania, Arquus are linii de asamblare pentru mai multe vehicule pe care le produce, precum Sherpa, camioane pentru sistem de artilerie Caesar, blindate Bastion etc. Potrivit companiei franceze, aici pot fi asamblate 5 vechiule pe zi iar de-a lungul timpului au fost modernizate nu mai puțin de 750 de vehicule de diferite tipuri.

Imagini din fabrica Arquus de la Limoges, foto: DefenseRomania:

3. -imagine fara descriere- (sherpa-arquus-fabrica_67776400.jpg)

4. -imagine fara descriere- (sherpa-arquus-fabrica-2_24531600.jpg)

6. -imagine fara descriere- (sherpa-arquus-fabrica-4_81969800.jpg)

7. -imagine fara descriere- (sherpa-arquus-fabrica-5_73696700.jpg)

8. -imagine fara descriere- (sherpa-arquus-fabrica-6_79734900.jpg)

9. -imagine fara descriere- (sherpa-arquus-fabrica-7_91016400.jpg)

10. -imagine fara descriere- (sherpa-arquus-fabrica-8_76521500.jpg)

 

 

Arquus vrea ca 60-70% din blindatele Sherpa 4x4 să fie fabricate în România

 

Potrivit reprezentanților Arquus, aproximativ 60-70% din blindate vor fi fabricate în România, în cazul în care MApN va alege Sherpa pentru înzestrarea forțelor armate române.

În ceea ce privește relația cu țara noastră, compania franceză folosește deja componente românești atât în producția civilă cât și militară. 
Totodată, Arquus a livrat Armatei României și blindate PVP 4x4. În acest moment 16 astfel de blindate se află în serviciul forțelor armate române.

Compania e implicată totodată în construirea a 90% din vehiculele pe roți ale Armatei Franței.

Totodată, în contextul în care Franța a dislocat 500 ce militari și tehnică de luptă în România în baza misiunii Aigle în Europa de Est, ca urmare a crizei generată de Federația Rusă după invadarea neprovocată a Ucrainei, aproximativ 100 din blindatele dislocate sunt fabricate de Arquus. Acestea includ VAB (Forward Armored Vehicle), VBL (Light Armored Vehicle) și PVP (Small Protected Vehicle).

În ceea ce privește Sherpa, propunerea Arquus pentru programul de blindate 4x4, reprezentanții companiei franceze au subliniat că vehiculele sunt combat proven, îndeplinesc toate standardele NATO și se află în dotarea inclusiv a forțelor armate franceze, precum și în serviciul altor armate de pe glob. La nivel mondial, Arquus a livrat peste 1.000 de blindate Sherpa. 

Sherpa Light dispune de mai multe versiuni, propunerea pentru România fiind Sherpa Scout, în versiunea pentru misiuni de recunoaștere și patrulare, în care pot fi transportați 4 sau 5 militari, și Sherpa APC, versiune în care pot fi transportați maximum 10 soldați. Sherpa poate fi configurată inclusiv pe post de ambulanță iar versiunile propuse pot fi înarmate.

Reprezentanții Arquus, în cadrul vizitei efectuate de DefenseRomania la fabrica companiei de la Limoges, au amintit și de povestea de succes a Renalult și Dacia din România, poveste care poate sta la baza unei dezvoltări și în industria de apărare.

În ceea ce privește contractul de înzestrare cu vehicule blindate 4x4, MApN a fost destul de „zgârcit” cu informațiile. Ne așteptăm să fie aleasă varianta licitației și știm că vor fi achiziționate 1.059 de blindate, urmând ca programul să fie lansat în următoarea perioadă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel