Fost secretar general al NATO: Ucraina și Georgia ar trebui primite în Alianță, fără ca articolul 5 să se aplice în “teritoriile ocupate”

Ionel Copcea |
Data publicării:

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că Alianța ar trebui să ia în considerare posibilitatea admiterii Ucrainei și Georgiei, fără să mai solicite rezolvarea problemelor teritoriale.

Rasmussen le-a cerut statelor membre NATO să nu urmeze exemplul Rusiei și să nu se opună extinderii în continuare a Alianței. În opinia sa, acest lucru ar trebui făcut chiar și în pofida problemelor teritoriale. Acesta a propus ca prevederile articolului 5 din Charta NATO să nu se refere la “teritoriile ocupate”, respectiv Donbas, Crimeea, Osetia de Sud și Abhazia. În acest fel, articolul ar fi valabil numai în teritoriile controlate de autoritățile de la Kiev și Tbilisi.

“În anul 2008, am promis Georgiei și Ucrainei locuri la masa NATO și este timpul să dezvoltăm un plan de acțiune pentru a ne îndeplini promisiunea”, a precizat Rasmussen într-un articol scris pentru Politico și preluat de site-ul topwar.ru.

La sfârșitul anului trecut, Rusia a solicitat garanții din partea SUA și NATO că extinderea Alianței nu va mai fi continuată, iar Ucraina nu va deveni membră a acesteia. Această problemă va face obiectul unor negocieri ale reprezentanților ruși cu autoritățile de la Washington și Bruxelles.

Între timp, NATO a convocat deja o reuniune extraordinară la nivelul miniștrilor de externe din statele membre. Întâlnirea, care va avea loc pe 07 ianuarie în spațiul virtual, va fi consacrată consolidării puterii militare a Rusiei pe teritoriul Ucrainei și la frontierele acesteia.

Negocierile oficiale dintre Bruxelles și Moscova sunt programate pentru 12 ianuarie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Rusia-NATO. Acest lucru a fost confirmat astăzi la sediul Alianței. Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și șeful Departamentului de Stat al SUA, Anthony Blinken, au purtat o convorbire telefonică, în care au confirmat existența unei poziții comune cu privire la Ucraina. Cele două părți s-au declarat pregătite pentru discuții consistente cu reprezentanții Rusiei.

Comentariul autorului: Propunerea fostului secretar general al NATO este una interesantă și mai ales originală, nemaifiind exprimată până în prezent. Cu toate acestea însă, este greu de presupus că ea va putea să fie și implementată în condițiile actuale.

Înainte de startul negocierilor dintre Rusia și Occident pe tema opririi procesului de extindere a NATO, pozițiile părților par să fie ireconciliabile. În timp ce Rusia lasă impresia că a pus piciorul în prag și nu va mai accepta sub nicio formă primirea în Alianță a statelor vecine, respectiv Ucraina și Georgia, reprezentanții Occidentului dau de înțeles că politica ușilor deschise va fi continuată.

O soluție de compromis ar însemna înghețarea, cel puțin temporară, a extinderii NATO, adică să se spună ceva de genul: “Alianța va continua să primească noi membri, dar nu acum”.

Un motiv plauzibil pentru justificarea unei astfel de decizii ar putea fi reprezentat chiar de existența unor probleme teritoriale nerezolvate în cele două țări.

Evident că, o astfel de rezolvare a situației ar afecta cel mai mult candidații, respectiv Ucraina și Georgia, care s-ar putea simți abandonați în fața pericolului rusesc. În special Ucraina, deoarece Georgia pare mai resemnată cu statutul de “candidat etern la aderare”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel