Conceput inițial pentru a intercepta amenințări aeriene la distanțe considerabile, sistemul S-200 a fost aparent adaptat de inginerii ucraineni pentru a lovi ținte terestre, o caracteristică confirmată atât de imaginile oficiale recent publicate, cât și de afirmațiile repetate din surse rusești.
Această modificare marchează o schimbare semnificativă a modului de utilizare al acestei arme și subliniază ingeniozitatea Ucrainei în utilizarea arsenalului său militar existent, deși mai vechi, pentru a contracara invazia rusă în curs.
Succese notabile: Distrugerea aeronavelor A-50 și Tu-22M3, posibil cu versiunea modificată a S-200
Utilizarea raportată a sistemului S-200 în mai multe incidente militare evidențiază și mai mult noua sa capacitate de atac la sol. În special, se crede că a jucat un rol crucial în doborârea unui avion rusesc de avertizare timpurie și control aerian A-50 în ianuarie 2024, o lovitură puternică dată de ucraineni capacităților aeriene ale Rusiei.
Mai mult, sistemul este creditat și cu distrugerea unui bombardier strategic Tu-22M3 în aprilie, la o distanță raportată de 308 kilometri de la punctul de lansare până la țintă. Aceste succese, așa cum sugerează publicaţia ucraineană Defense Express, ar putea presupune configurații diferite ale sistemului, adaptate pentru obiective specifice ale misiunii.
Adăugând o altă confirmare, Rusia a precizat în iulie 2023 că o rachetă S-200 a fost utilizată într-un atac sol-sol asupra orașului Taganrog, indicând că această versiune a unei rachete vechi sol-aer este probabil dezvoltată de mult de ucraineni. Publicarea recentă a imaginilor video cu varianta de rachetă 5V28, parte a inventarului rachete de apărare aeriană al Ucrainei de la prăbușirea URSS, oferă o confirmare oficială a acestor rapoarte.
Ingeniozitate ucraineană în război: Adaptarea armamentului existent pentru noi provocări
Interesant este faptul că sistemele S-200 au fost considerate oficial depășite de Ministerul Apărării din Ucraina în 2013, fiind propuse planuri pentru renunţarea la aceste sisteme de rachete. Această decizie, luată de ministrul Apărării de atunci, Pavlo Lebedev, care ulterior a fost acuzat de trădare, este acum considerată de unii ca fiind o evaluare eronată, având în vedere utilitatea recentă a sistemului pe câmpul de luptă.
A apărut, de asemenea, posibilitatea unui sprijin extern acordat Ucrainei pentru întreținerea sau modernizarea acestor sisteme. Anul trecut, în timpul conferinței Defence24 Days, un reprezentant al Comandamentului Forțelor Armate Poloneze a indicat că Brigada a 3-a de Rachete de Apărare Aeriană din Varșovia nu mai operează aceste sisteme. Cu toate acestea, posibila restaurare a sistemelor ucrainene S-200 scoase din uz rămâne un scenariu plauzibil.
Din punct de vedere tehnic, rachetele S-200 adaptate, în special varianta 5V28, funcționează efectiv că rachete balistice atunci când sunt utilizate împotriva țintelor terestre. Aceste proiectile, măsurând 10,8 metri lungime și cântărind 7,1 tone, transportă un focos de 220 kg, reprezentând o amenințare considerabilă pentru infrastructura și personalul de la sol.
Rapoarte din vara anului 2023, inclusiv un anunț din 19 august al Ministerului Apărării al Federației Ruse privind un atac nocturn cu o astfel de rachetă asupra Crimeei ocupate, coroborează și mai mult utilizarea acestor rachete antiaeriene utilizate acum într-un rol de atac la sol.
Deși oficialii militari ucraineni s-au abținut de la comentarii cu privire la astfel de incidente, raza de acțiune demonstrată de peste 300 de kilometri a acestor rachete subliniază importanţa lor strategică în lovirea țintelor aflate adânc în interiorul teritoriul controlat de trupele ruse.
Reprofilarea inovatoare a sistemului S-200 evidențiază ingeniozitatea și adaptabilitatea Ucrainei în fața unei invazii la scară largă. Prin transformarea unui sistem de apărare aeriană aparent depășit într-o capacitate de atac la sol cu rază lungă de acțiune, Ucraina și-a extins efectiv opțiunile de lovire și continuă să reprezinte o provocare semnificativă pentru forțele rusești.
Această strategie necesită o observație atentă din partea analiștilor militari din întreaga lume, deoarece demonstrează o abordare creativă a utilizării tehnologiei militare existente în moduri neconvenționale în timpul războiului modern.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News