FCAS prinde contur. Germania va asigura rețeaua de senzori a viitorului avion de generația a 6-a care va înlocui Eurofighter și Rafale

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
FCAS (Future Combat Air System)
FCAS (Future Combat Air System)

În urmă cu aproape trei luni, Franța, Germania și Spania au ajuns la un acord privind trecerea la următoarea etapă a proiectului FCAS (Future Combat Air System), cel mai mare proiect de apărare din Europa, cu un cost estimat la peste 100 de miliarde de euro.

Săptămâna aceasta, în baza acordului, consorțiul german FCMS - format din HENSOLDT Sensors, Diehl Defense & Co. KG, ESG Elektroniksystem - und Logistik și Rohde & Schwarz - a fost însărcinat cu dezvoltarea elementelor de bază ale unei rețelei inovatoare de senzori pentru FCAS.

„Sistemul aerian de luptă de generație următoare necesită o abordare inteligentă corespunzătoare unui sistem de luptă bazat pe rețea, independent de platformă, senzori de ultimă generație și analiză de date bazată pe inteligență artificială”, a declarat directorul executiv al companiei HENSOLDT, Thomas Müller, în calitatea sa de purtător de cuvânt al consorțiului FCMS. „Aici este locul în care industria germană, prin consorțiul FCMS, va aduce o contribuție semnificativă.”

 

Proiectul FCAS - dezvoltarea unui avion de generația a 6-a care să înlocuiască Eurofighter și Rafale

 

În proiectul FCAS, națiunile participante doresc să dezvolte, printre altele, o aeronavă succesoare pentru avioanele de luptă Eurofighter și Rafale. Ca parte a eforturilor mai ample, consorțiul FCMS va dezvolta tehnologii avansate pentru senzori, precum și un sistem inovator de senzori conectați în rețea. 

Până în 2025, vor fi create mai multe prototipuri pentru a arăta posibilitățile noilor tehnologii și o soluție de colaborare independentă de platformă pentru senzori. Pe această bază, dezvoltarea va continua în fazele ulterioare de dezvoltare a FCAS, astfel încât să se asigure sisteme de senzori pentru diferitele platforme ale rețelei FCAS.

În așa-numita Fază 1B de dezvoltare a prototipului, în cadrul consorțiului FCMS compania HENSOLDT va răspunde de domeniile tehnologiei senzorilor, fuziunii datelor, rețele și război electronic, compania Diehl Defense se va ocupa de reprezentarea imagistică a localizării țintei, de setul de senzori de ochire și de conceptele de transmitere la distanță, ESG este responsabil pentru arhitectura senzorilor și gestionarea resurselor senzorilor, precum și pentru crearea de rețele, simulare și testare de zbor, iar Rohde & Schwarz oferă o rețea robustă în aer și la sol ca suport pentru realizarea Combat Cloud-ului (legături direcționate cu conexiuni performante de date care conectează unitățile zburătoare cu cele de la sol, o rețea robustă, rezistentă la bruiaj, detectare și decriptare).

2. FCAS (Futu... (fcas_54347000.jpg)FCAS (Future Combat Aer System – Sistemul Aerian de Luptă al Viitorului).

 

Future Combat Mission System - FCMS

 

Aducând împreună companiile germane Hensoldt Sensors GmbH, Diehl Defense GmbH & Co. KG, ESG Elektroniksystem-und Logistik-GmbH și Rohde & Schwarz GmbH & Co. KG, consorțiul industrial FCMS concentrează competențele de bază esențiale ale tehnologiilor cheie germane sub un singur acoperiș. 

FCMS oferă o expertiză tehnologică germană largă și bine întemeiată pentru programul FCAS/NGWS și asigură astfel capacitatea națională necesară de a contribui la sistemele de misiune din generația a șasea și de a asigura dezvoltarea în viitor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel